I danas vam predlažemo nešto laganije jelo, a to je punjeni patlidžan. Idealno je za vrele ljetnje dane.
Sastojci:
četiri patlidžana srednje veličine
300 grama pilećeg bijelog mesa
tri paradajza
jedna glavica crvenog luka
jedna mrkva
jedna tikvica
pet decilitara soka od paradajza
dva čena bijelog luka
biber i ulje i mješavina začina
Priprema:
Patlidžane uzdužno presjeći napola, a potom ih obariti u slanoj vodi da bi omekšali. Zatim sredinu obarenih patlidžana pažljivo izdubiti.
Crveni luk isjeći na kockice, mrkvu izrendati na krupno rende, bijeli luk ispasirati. Tikvicu oguliti i isjeći na krupnije kocke.
Piletinu samljeti na mašini za mljevenje.
Na malo ulja propržiti crni i bijeli luk, dodati mrkvu, te i nju kratko propržiti. Dodati piletinu i pržiti je uz neprekidno miješanje dok ne promijeni boju.
Izdubljenu pulpu patlidžana isjeckati i dodati pred kraj kuhanja. Sipati dva decilitra soka od paradajza, začiniti po ukusu i dinstati na umjerenoj temperaturi dok suvišna tečnost ne uvri.
Pripremljenom smjesom napuniti polovine patlidžana, a odozgo prekriti kolutovima paradajza
Preostali sok od paradajza sjediniti sa malo ulja i jedan decilitar vode, a potom sipati u odgovarajuću tepsiju.
Poslagati u nju punjeni patlidžan i peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 35 min.