Kako bi vam prekinuli nedoumicu šta da pripremite za iftar naš prijedlog je hadžijski ćevap s teletinom. Hadžijski ćevap je tradicionalno jelo bosanske kuhinje. Osim ukusa, koji budi sva čula, posebno je i zbog specifičnog načina serviranja.
PREPORUKE
Osim ukusa, koji budi sva čula, posebno je i zbog specifičnog načina serviranja
Hadžijski ćevap. Avaz TV
Kako bi vam prekinuli nedoumicu šta da pripremite za iftar naš prijedlog je hadžijski ćevap s teletinom. Hadžijski ćevap je tradicionalno jelo bosanske kuhinje. Osim ukusa, koji budi sva čula, posebno je i zbog specifičnog načina serviranja.
Sastojci koji idu u hadžijski ćevap su 200 g teletine, 2 glavice luka, mala mrkva, sitno sjeckani peršun, 1 manja crvena paprika, 7-8 manjih šampinjona, 1 paradajz, so, začin, biber. Temeljac: Pola goveđe kocke za supu + 200 ml vruće vode, pek. papir + konac.
Priprema:
1. Teletinu isjeckati na kockice, šampinjone na listiće, luk isjecakati na sitno, crvenu papriku isjeći na tanke trake, paradajz na kockice, mrkvu usitniti.
2. Za temeljac će vam biti potrebno: Pola goveđe kocke za supu koju ćete zaliti sa 200 ml vruće vode i sve izmiješati.
3. Na malo ulja ispržiti luk, posoliti, pobiberiti, dodati meso i njega pržiti zajedno s lukom. Kada je meso isprženo dodati isjeckanu mrkvu, paradajz i papriku, izmiješati i pržiti sve zajedno. Poklopiti šerpu i povremeno miješati, po potrebi smanjiti temperaturu. Dodati isječene šampinjone i sitno sjeckani peršun, sve izmiješati i kratko propržiti.
4. Zaliti goveđim temeljcem, izmiješati, pustiti da sve se krčka na laganoj vatri, paziti da ne ispari sva tekućina.
5. Pripremiti 4 zdjelice (da bi ravnomjerno rasporedili), u svaku staviti pek. papir izrezan na kvadrate, sadržaj iz šerpe rasporediti u sva 4 pek. papira. Papir rukom stegnuti, zavrnuti malo i svezati koncem. Pek. papir staviti u tepsiju pa na njega staviti hadžijske ćevape, papir zavrnuti i uliti 1 šolju vode u tepsiju, te u zagrijanu rernu staviti da se peče na 200 stepeni oko 30 minuta.
Za desert možete odabrati kompot od jabuke. Potrebni sastojci su: 6 domaćih jabuka, 1 l vode, 1 kesica vanilin šećera, 1 kašika meda, cimet, 1 limun, 1 narandža.
Priprema:
1. Jabuke operite, ogulite, očistite od košpica i izrežite na kockice i stavite u vrelu vodu.
2. Dodajte šećer, med, sok od limuna, narandže i cimet.
3. Kuhajte 10-15 minuta na srednje jakoj vatri dok jabuke ne omekšaju.
SPREMAN NA RASPLAMSAVANJE
NAKON UVAŽENE APELACIJE
OSVRT