Buredžici, starinska pita za sve generacije, a ujedno i ukusno jelo uz koje možete uživati u današnjem iftaru.
PREPORUKE
Sastojci koji su vam potrebni su 500 g brašna, malo soli, biber...
Ukusno jelo. Ilustracija
Buredžici, starinska pita za sve generacije, a ujedno i ukusno jelo uz koje možete uživati u današnjem iftaru.
Sastojci koji su vam potrebni su 500 g brašna, malo soli, biber, 300 ml vode, 500 g mljevene janjetine, ulje, 4 režnja bijelog luka, 500 ml jogurta.
Priprema:
1. Od brašna, soli i mlake vode zamijesite tijesto, podijelite ga na nekoliko dijelova pa svaku kuglicu premažite uljem i ostavite da odstoji oko 30 minuta.
2. Mljevenu janjetinu začinite, pa sve dobro izmiješajte.
3. Svaku kuglicu tijesta najprije malo razvaljajte, a zatim razvucite rukama od sredine prema vani. Nauljite i pospite filom, pa zarolajte.
4. Složite u podmazan lim za pečenje i premažite tijesto s malo otopljenog maslaca, pa izrežite na komade veličine zalogaja.
5. Pecite na 200 stepeni oko 30 minuta. U međuvremenu usitnite bijeli luk i pomiješajte sa jogurtom.
6. Gotove buredžike prelijte pripremljenim jogurtom pa zapecite još minut-dva. Poslužite toplo.
Također, osim buređika možete pripremiti i hurmašice.
Sastojci za hurmašice su: 2 jaja, 2 šolje šećera, 2 šolje ulja, brašna po potrebi, pola praška za pecivo. Agda: 9 šolja šećera, 11 šolja vode, 1 limun.
Priprema:
1. Umutiti jaja sa šećerom i uljem. Postepeno dodavati brašno i prašak za pecivo dok se ne dobije masa srednje tvrdoće. Od tijesta oblikovati kuglice veličine većeg oraha, malo ih spljoštiti i pritisnuti uz ribež (najsitnije rupice). Slagati hurmašice u suhu tepsiju (nepodmazanu) i peći na 200-220 stepeni dok ne porumene.
2. Za to vrijeme napraviti agdu tako što se šećer zalije vodom i promiješa dobro kašikom da se šećer istopi. Dodati sok od jednog limuna.
3. Pečene hurmašice zaliti hladnom (nekuhanom) agdom i poklopiti.
SPREMAN NA RASPLAMSAVANJE
NAKON UVAŽENE APELACIJE
OSVRT