Iftari, somuni i tradicionalna sofra ponovno su "gosti" u brojnim bh. domovima. Mi vam danas donosimo nekoliko prijedloga za iftar.
Možete napraviti juneću čorbu kao glavno jelo, a zasladiti tufahijama.
PREPORUKE
Sastojci koji su vam potrebni za tufahije su: 1,5 kg jabuka srednje veličine...
Ukusno jelo. Ilustracija
Iftari, somuni i tradicionalna sofra ponovno su "gosti" u brojnim bh. domovima. Mi vam danas donosimo nekoliko prijedloga za iftar.
Možete napraviti juneću čorbu kao glavno jelo, a zasladiti tufahijama.
Evo šta vam je potrebno za čorbu: 1 kg krompira, 50 g riže, 1 mrkva, 1 glavica luka, 2 čehna bijelog luka, 2 kašike brašna, ulje, lovorov list, biber, so, pešunov list.
Priprema:
1. Meso prokuhati pa isjeckati na kockice. U šerpi s vodom stavitit krompir isječen na kocke da se kuha, dodati meso, rižu, lovorov list i malo soli.
2. U drugoj šerpi napraviti zapršku: na malo ulja izdinstati isjeckan luk, bijeli luk, papriku isječenu na kockice, mrkvu isjeckanu na kockice. Dodati dvije kašike brašna, a kad porumeni skloniti s vatre pa dodati alevu papriku.
3. Gotovu zapršku sipati u skoro skuhan krompir i meso, začiniti i ostaviti da se krčka na tihoj vatri.
4. Pri kraju kuhanja dodati sitno isjeckan peršun, promiješati pa kada se ohladi servirati.
Sastojci koji su vam potrebni za tufahije su: 1,5 kg jabuka srednje veličine, 1 kg šećera, 250 g oraha, 1 bjelance, 100 g maslaca, 1 kesica šlaga, 500 ml vode, 1 limun.
Priprema:
1. Ogulite jabuke, izvadite košpice i skuhajte u slatkoj vodi (1.000 g šećera sa 500 ml vode) uz dodatak limuna.
2. Umutite maslac, dodajte mljevene bademe ili orahe i umućeno bjelance te napravite ujednačenu masu.
3. Filom punite jabuke. Prelijte ih šećernim sirupom u kojem su se jabuke kuhale.
4. Ohladite ih u frižideru i ukrasite šlagom na koji ćete staviti višnju, trešnju iz kompota ili nešto sl.
SPREMAN NA RASPLAMSAVANJE
NAKON UVAŽENE APELACIJE
OSVRT