PODRŠKA BIH

EU u protekle dvije godine izdvojila 16 miliona eura za obrazovanje: Kvalitet obrazovanja i obuke u 16 srednjih stručnih škola značajno će biti unaprijeđen

Računarska oprema nam je došla kao pun pogodak i u pravo vrijeme, kaže Mašala

Sa uručenja donacije u Srednjoj ekonomskoj školi Sarajevo: Dobili 80 računara. Facebook

Meliha Smajkic

9.8.2024

U 16 srednjih strukovnih škola u BiH značajno su unaprijeđeni digitalni kapaciteti, nakon što im je Evropska unija nedavno donirala računarsku opremu. Radi se o vrijednoj donaciji od 1.000 računara ukupne vrijednosti od 432.000 eura, a koji su osigurani u okviru projekta podrške srednjem stručnom obrazovanju u BiH.

Tako su računare dobile srednje stručne škole u Sarajevu, Odžaku, Tuzli, Srebreniku, Kalesiji, Kladnju, Zenici, Goraždu, Kiseljaku, Širokom Brijegu, Gacku, Trebinju i Prnjavoru.

Donacija računara Tuzli. Facebook

Tehničko crtanje

Direktor Srednje stručne škole „Džemal Bijedić“ Goražde, Redžep Mašala kazao nam je da im je ova vrijedna donacija, odnosno, računarska oprema stigla u pravom momentu.

- Mi, sada imamo zaokruženu priču, kako u nastavnom kadru, tako i u opremi. Savremena nastava i trendovi podrazumijeva da djeca moraju biti informatički pismena, ali i da prate digitalne novosti, pogotovo, kada je riječ o zanimanjima za koja se obučavaju naši učenici, neophodno je da steknu vještine crtanja na računarima, da rade u programima za tehničko crtanje i slično. Zapravo, sve je elektronski i za računarima - ispričao je Mašala za „Avaz“.

Trenutno se, naglasio je, privode kraju radovi na sanaciji dva kabineta, od kojih će jedan biti striktno mašinski i služit će za konstruisanje i programiranje, a drugi će biti univerzalni informatički i namijenjen za koordinaciju svih stručnih zanimanja, ali i za sami predmet informatike.

- Dakle, ta oprema nam je došla kao pun pogodak i u pravo vrijeme - dodao je on.

Također, u ovoj školi su po uzoru na evropske norme odlučili svoj plan i program prilagoditi potrebama savremenog doba.

- Neophodna su konstantna ulaganja u obrazovanje, posebno, u srednje strukovno. Konkretno, ako govorimo o mašinskoj struci, koja je najpopularnija u našoj školi, ako ćemo pratiti evropske trendove ulaganja su neophodna svake dvije godine, a ako ćemo kaskati za Evropom i stajati u mjestu, onda to možemo raditi svakih 10 godina. A, valjda nam je cilj da se djeca koja završe srednju školu zaposle u svojoj zemlji u strukama za koje su se školovali - istakao je Mašala.

Ovaj projekt, podržan od Evropske unije, uspješno je, u saradnji s nadležnim ministarstvima obrazovanja u BiH u BiH pripremilo Ministarstvo civilnih poslova (MCP) BiH. Kako su istakli, donirana računarska oprema značajno će doprinijeti poboljšanju kvaliteta nastave u srednjim stručnim školama širom BiH. Poručili su da će nastaviti koordinirati aktivnosti na pripremi projektnih prijedloga čijom realizacijom će se unaprijediti kvalitet obrazovanja i obuke u BiH.

Satler: Važni projekti EU Delegacije. Facebook

Nabavka računara

- U okviru ovog projekta nisu planirane dodatne aktivnosti, ali u okviru drugih koji će se baviti srednjim stručnim obrazovanjem i obukom provodit će se aktivnosti na unapređenju osiguranja kvaliteta, vrednovanja prethodnog učenja i aktivnosti na uspostavljanju digitalizacije u obrazovanju. Nabavka računara za škole je preduslov za proces digitalizacije i poboljšanja kvaliteta nastavnog procesa-kazali su nam iz MCP BiH.

Podsjetili su da je Evropska unija izdvojila 16 miliona eura bespovratnih sredstava za podršku u predškolskom, stručnom i visokom obrazovanju u BiH.

Posebno su izdvojili projekat koji je posvećen unapređenju i relevantnosti stručnog obrazovanja, prepoznavanje neformalnog učenja i unapređenje digitalnih i preduzetničkih kompetencija u iznosu od čak tri miliona KM.

Mašala: Zaokružena priča. Facebook

Renoviranje obrazovnih institucija

- Pored nabavke 1000 računara za 16 srednjih stručnih škola, EU također finansira renoviranje obrazovnih institucija kako bi se poboljšali uvjeti rada za nastavno osoblje i učenike širom zemlje. EU trenutno finansira obnovu 11 srednjih stručnih škola, 20 predškolskih ustanova i 18 sportskih dvorana u osnovnim školama u BiH Još jedan značajan program koji podržava obrazovanje, obuku mlade i sport, koji finansira Evropska unija je i ERASMUS+-podsjećaju iz MCP BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.