KOMENTAR DANA

Evropljani i muslimani

Kultura Bosne i Bošnjaka nije samo drugačija od drugih islamskih kultura, ona je bolja

Korisnici iz Afrike i Azije zgroženi islamom u BiH. Platforma X

Danijal Hadzovic

28.7.2024

"Zašto se miješaju žene s muškarcima, zašto nemaju brade", "nemaju brade i nose odjeću za koju ne možeš reći jesu li muslimani ili kjafiri", "zašto momci nose zapadnjačku odjeću"... Ovo su samo neki od komentara na X-u zgrožene braće iz Afrike i Azije na video maturanata.

Sad, samo zamislite kako bi tek reagirali da vide kako izgledaju i ponašaju se prosječni Bošnjaci i posebno Bošnjakinje.

Naravno, ne treba generalizirati i ne treba reći da su svi muslimani iz arapskih i afričkih dijelova svijeta takvi i da bosanske muslimane gledaju s predrasudama. No, problem je što bi mnogi radikalni elementi u samoj BiH da nas uvjere kako muslimani u našoj zemlji nisu dovoljno dobri muslimani i kako se trebamo okaniti naše evropske kulture i tradicije i prihvatiti tuđu.

No, generalni podaci ipak postoje. A oni govore da kultura Bosne i Bošnjaka nije samo drugačija od drugih islamskih kultura, ona je bolja.

Mi svoje žene ne prisiljavamo da protiv svoje volje preko sebe oblače burke, ne tjeramo ih da na ulici hodaju iza nas, niti ih držimo u kavezima.

Mi ne ubijamo ljude zato što su napustili vjeru, što je zakon u mnogim zemljama na istoku. Zapravo, vjerovatno ne postoji ni 1% muslimana u BiH koji misle da bi takvo nešto bilo opravdano uraditi.

Mi homoseksualce na vješamo na kranove.

U našem društvu ljudi imaju pravo da vjeruju u šta god hoće ili ne vjeruju uopće. I ogromnoj većini je to normalno i prihvatljivo.

U našem društvu pojedinac ima pravo odlučiti kako će se oblačiti i kako će živjeti bez da za to mora bilo kome polagati račune.

Možemo i dalje govoriti i misliti šta želimo.

Mi imamo pravo slijediti ideologije i vrijednosti koje želimo, slobodnom voljom biramo i smjenjujemo našu vlast.

Koliko god mislite da smo loši, BiH je, prema podacima američkog CATO Instituta, najslobodnija većinski muslimanska država u svijetu.

I to je naša prava tradicija koju trebamo njegovati i jačati je, umjesto što s istoka uvozimo kojekakve novotarije, radikalizme i gluposti potpuno strane našem biću i kulturi, koje nas vode u mrak zaostalosti, neslobode i gluposti.

Ako ćemo biti muslimani, to trebamo biti na naš bosanski i evropski način.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.