LIČNOST DANA

Novak Đoković: Najbolji teniser ikada

Rekorder po broju Gren slemova je sada i olimpijski prvak

Đoković: Ispunjenje sna. AP

5.8.2024

"Cilj mi je da postanem prvak", rekao je Novak Đoković u jednoj emisiji u kojoj je gostovao kao sedmogodišnjak. Nije ni slutio da će postati najbolji teniser kojeg je svijet vidio. Osvajanjem olimpijskog zlata kompletirao je kolekciju trofeja i u trofejne vitrine dodao jedino odličje koje mu je nedostajalo.

Đoković je u finalu olimpijskog turnira srušio Karlosa Alkaraza (Carlos Alcaraz) s 2:0, a do zlata u Parizu došao je bez ijednog izgubljenog seta. I sve to dva mjeseca nakon što je sišao s operacionog stola i povrede koljena, te na pragu 38. godine.

Prosto nevjerovatno, ali to je jednostavno Đoković koji je sve navikao da pomjera granice. Na šljaci "Filipa Šatrijea“ se nije moglo zaključiti da je 16 godina mlađi od Alkaraza. "Letio“ je po terenu, spašavao moguće i nemoguće poene, a na kraju slavio.

I kako tradicija nalaže, zagrizao je medalju nakon što je prethodno plakao od sreće. Čekanju dugom 16 godina došao je kraj - olimpijsko zlato je oko Novakovog vrata. Pridružio se i odabranom društvu tenisera koji su osvajali Zlatni slem - olimpijsko zlato i sva četiri Gren slema. Tu su ga čekali Rafael Nadal, Serena Vilijams (Williams), Andre Agasi (Agassi) i Štefi Graf (Steffi).

Novak Đoković rođen je 22. maja 1987. godine u Beogradu. Pet puta je bio proglašen za najboljeg sportistu svijeta, rekorder je po broju osvojenih Gren slemova (24), a sada je i olimpijski prvak. Ima i 99 titula u svojoj bogatoj karijeri.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.