ČESTA POJAVA KOD DJECE

Tortikolis: Krivi vrat koji se javlja kao fizički znak, a ne posebna bolest

Iako vrlo rijetko, ipak može biti znak ozbiljnijeg stanja

Ograničene kretnje glave. Treating scoliosis

Dž. R.

24.7.2024

Tortikolis (krivi vrat, uvijeni vrat) predstavlja stanje nevoljnog grčenja (kontrakcije) jednog ili više mišića vrata što uzrokuju uvijanje i naginjanje vrata na jednu stranu. Često je bolan ili uzrokuje nelagodu te ograničava kretnje glave. Kontrakcija se događa na razini mišića koji povezuju stražnji dio lobanje s prsnom i ključnom kosti. Kada se prirodno steže, ovaj mišić dopušta glavi da se naginje na jednu ili drugu stranu. U pitanju može biti i grč trapeznog mišića.

Glavni uzroci

Ovo stanje obično je više izraženo na jednoj strani vrata nego na drugoj. To je fizički znak, a ne posebna bolest. Tortikolis je prilično čest kod beba i djece. Može biti prisutan pri rođenju (kongenitalan) ili se razviti kasnije u dojenačkoj dobi ili djetinjstvu (stečeni). Kod mladih ljudi čest je uzrok bolova u vratu i općenito nije povezan s prethodnom povredom vrata ili bolovima u vratu. Često je uzrokovan abnormalnostima kostiju, dubljom povredom ili neurološkim poremećajima, to jest javlja se kao reakcija na neki drugi problem.

Glavni uzroci su genetski razlozi, loše držanje ili nagli pokreti koji uzrokuju povredu mišića, problemi sa nervnim sistemom, gornjim dijelom kičme ili mišićima, jaki stres i umor, a može se pojaviti i bez posebnog uzroka.

Obratite pažnju

Trebali biste posjetiti ljekara ako bol postaje sve jača, ako se ne povlači za otprilike sedmicu dana, osjećate trnce ili utrnulost u rukama ili nogama, ukoliko se pojave poteškoće s mokraćnim mjehurom ili crijevima i ako imate temperaturu i bolove u vratu.

Iako vrlo rijetko, tortikolis može biti znak ozbiljnijeg stanja poput infekcije, apscesa ili tumora u glavi ili vratu ili povrede vrata, stoga su temperatura, glavobolja, dupli vid, osjetljivost na svjetlo i poteškoće u održavanju ravnoteže tokom hodanja, znak da trebate ozbiljno shvatiti situaciju i potražiti pomoć doktora.

Klinički pregled

Kongenitalni tortikolis dijagnosticira se putem kliničkog pregleda, tačnije, koliko je bebina glava uvrnuta ili nagnuta, jesu li mišići ukočeni ili natečeni. Ovisno o težini stanja, mogu se tražiti dodatne pretrage koje uključuju rendgen vrata, kompjutoriziranu tomografiju (CT) glave i vrata, magnetnu rezonanciju (MR) glave i vrata ili elektromiografiju vratnih mišića (EMG, mjerenje električnih mišićnih potencijala).

Odrasla osoba već na temelju prethodno navedenih simptoma i sama može posumnjati da je u pitanju tortikolis. Za postavljanje dijagnoze dovoljan je jednostavan klinički pregled, s tim da će doktor procijeniti jesu li potrebne dodatne pretrage i koje. 

Liječenje stanja

Načelno, liječenje tortikolisa može varirati ovisno o uzroku. Ako se radi o umjerenoj boli koja se pojavila bez prethodne traume, tortikolis je moguće liječiti pomoću jednostavnih savjeta.

Odmor i toplina ublažavaju bol povezanu s tortikolisom. Termofor, topli jastučić ili šal mogu se koristiti za zagrijavanje zahvaćenog područja. Primjena lokalnog analgetika (proizvoda za primjenu na kožu) koji sadrži sastojke koji kožu čine vrućom ili hladnom može donekle ublažiti bol. 

Kad je spavanje u pitanju, za ublažavanje boli važno je spavati na boku, pazeći pri tom na to da je kičma u pravilnom položaju te pri tom izbjegavati prevelik ili jako ravan jastuk kao i položaj na leđima ili na stomaku, također i lagane masaže koje sami izvodite također mogu brzo vratiti fleksibilnost vrata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.