CRVENA OLOVKA

Ćutahija: Šmit je narušio ugled OHR-a, neće se izviniti, Bećirović je morao reagovati, trebamo priznati da i mi imamo ratnih zločinaca

Ovo je nešto na šta je bošnjački narod posebno osjetljiv, kada se izjednačava žrtva i agresor

Haris Ćutahija gost "Crvene olovke". Alfa TV

Alfa TV

prije 16 sati 56 minuta

Nakon što je Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit izjednačio presuđenog ratnog zločinca osuđenog za genocid u Srebrenici i prvog predsjednika RBiH Aliju Izetbegovića, uslijedile su brojne kritike.

O izjavama Christiana Schmidta govorili smo u emisiji “Crvena olovka” sa političkim analitičarem Harisom Ćutahijom.

- Mislim da je izjava nespretna i jako nesretna za Kristijana Šmita, OHR i legitimitet koji Šmit ima. On ovdje predstavlja Međunarodnu zajednicu i njegove izjave se shvataju kao izjave Međunarodne zajednice.

Ovo je nešto na šta je bošnjački narod posebno osjetljiv, kada se izjednačava žrtva i agresor. Nedopustivo je da se ratni zločinac poredi sa čovjekom koji je bio na čelu ove4države u najtežim trenucima i koji nikada nije bio ni optužen ni osuđen. Šmitu se ovo nije smjelo desiti, jer je on iskusni političar i diplomata - navodi Ćutahija.

Ćutahija kaže da Šmit ne odgovara narodu BiH i da “hajka” neće izazvati apsolutno ništa. Kaže da je Šmit samo narušio PR i ugled OHR-a. Nakon što su građani osudili Šmitovu izjavu uslijedila je izjava iz OHR-a.

Saopćenje iz Ureda visokog predstavnika je nešto najbliže izvinjenju što bošnjački narod može dobiti od Šmita. Izvinuli se nisu, i ne očekujem da će se Šmit izvinuti. On je samo pokušao objasniti zašto je to rekao-kaže Ćutahija.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH nije se oglašavao povodom Šmitovih izjava. Ćutahija kaže da je morao, s obzirom da je član Predsjedništva iz reda Bošnjačkog narpoda.

Ćutahija se osvrnuo na period 1992-1995 i kazao da bi historija iz tog razdoblja po Međunarodnoj zajednici trebala da bude stvar kompromisa, to je nedopustivo, kaže Ćutahija.

- Historija u BiH je subjektivna. Ne piše se na osnovu činjenica. Tu se slažem sa Šmitom. Mi imamo 3 različite historije u BiH to je van pameti. Mislim da se sve tri grupe moraju suočiti sa historijom. Ako priznajemo Haški sud onda moramo reći da i mi imamo ratnih zločinaca, svi su pravili zločine. Problem je ako narod podržava ratne zločince - kaže Ćutahija.

Sa politčkim analitičarem Harisom Ćutahijom govorili smo i o putu ka EU, Planu rasta i državnoj koaliciji

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.