NA LICU MJESTA

"Avaz" na EXPO-u 2020: Pogledajte paviljon BiH na ovom prestižnom sajmu

Posjetitelji bh. paviljona uglavnom dolaze iz zemalja srednjeg istoka i zanimaju se za turističke potencijale naše zemlje

Piše: E. Maslo

17.12.2021

U Dubaiju se od 1. oktobra održava najveći sajam na svijetu EXPO 2020 i trajat će do 31. marta 2022. godine. Prošle godine nije održan zbog pandemije koronavirusa. Na izložbi učestvuju čak 192 nacije, a organizatori kažu da Dubaji nije nikada bio puniji.

"Avaz" je danas obišao paviljon BiH na ovoj prestižnoj izložbi.

Nalazi se na odjelu "Prilika". Kako nam je rekao ministar privrede KS Adnan Delić riječ je o događaju na kojem učestvuju privrednici iz brojnih zemalja. 

- BiH može da ponudi puno svijetu.Otvaramo bosansko srce prema čitavom svijetu. Ono što svi kažu kada posjete BiH je da ono što ne mogu da kupe ili da naprave su prirodna bogatstva BiH, četiri godišnja doba, naše rijeke i planine. Našeg čovjeka stavili smo u centar, u fokus paviljona, koji je pametan, obrazovan, ali kome treba prilika i pružili smo mu priliku da dođe - kazao je Delić. 

Jedan od tri domaćina koji dočekuje goste i bh. paviljonu je Galib Arnaut. On već šest godina živi u Dubaiju, a govorio nam je o tome šta nudi paviljon BiH posjetiteljima.

- Podijeljen je na tri dijela. U uvodnom gdje dočekujemo goste imat ćemo degustaciju kafe, govorimo im o turizmu. Zatim ih upoznajemo s našom kulturnom baštinom, a u trećem imamo naše najpoznatije grane industrije. Sve ovo propraćeno je s vizualnim efektima - naveo je Galib Arnaut.

Premijer KS Edin Forto najavio je Nacionalni dan BiH koji će biti održan sutra.

- Svaka država ima Nacionalni dan i to su veliki događaji za te države. Uglavnom dolaze visoke političke delegacije, mi smo doveli privrednu delegaciju. Jesmo imali određenih odustajanja s državnog nivoa. Želim naglasiti da je ovo velika prilika za naše privrednike, za naše najrazvijenije sektore, posebno one koji su opredijeljeni prema vanjskim tržištima. To je prilika da se predstave velikom broju biznisa - kazao je Forto. 

Posjetitelji bh. paviljona uglavnom dolaze iz zemalja srednjeg istoka i zanimaju se za turističke potencijale naše zemlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.