CRVENA OLOVKA

Komesar Selimović: Policija potencijalnim ubicama oduzme vozilo, sud im ga vrati

Jedino adekvatno i učinkovito sredstvo da se ovakvi bahati, nesavjesni vozači, potencijalne ubice, jer je automobil oružje u rukama nesavjesnog vozača, stave u red je da im se oduzme vozilo, kazao je komesar Nusret Selimović

Piše: Danijal Hadžović

16.2.2022

- Policija je u zadnja dva mjeseca počela primjenjivati mjeru privremenog oduzimanja vozila tim bahatim i nesavjesnim vozačima, ali sa žaljenjem moram konstatovati da se pojedine sudije Prekršajnog odjela Općinskog suda u Sarajevu protive primjeni ovakvih mjera – rekao je u razgovoru za "Crvenu olovku" komesar policije u Kantonu Sarajevo Nusret Selimović.


Postrožiti sankcije

Selimović se osvrnuo na aktuelni slučaj u kojem je osoba koja je nedugo prije toga izašla iz zatvora, automobilom marke „Porsche“ udarila šesnaestogodišnjaka na pješačkom prelazu, nanijevši mu životno opasne povrede.

- U konkretnom slučaju, radi se o osobi koja je od 2015. do dana kad se desila ova saobraćajna nesreća imala evidentirano 70 prekršaja i skoro 5.000 neplaćenih kazni po osnovu prekršaja u saobraćaju. Jedino adekvatno i učinkovito sredstvo da se ovakvi bahati, nesavjesni vozači, potencijalne ubice, jer morate znati da je vozilo sredstvo izvršenja, to je oružje u rukama nesavjesnog vozača, stave u red je da im se oduzme vozilo – smatra Selimović.

Selimović smatra da je krajnje vrijeme da se kaznena politika u BiH promijeni i da se počnu izricati adekvatne kazne.

- Ja dijelim frustranost, zabrinutost, pa i određenu dozu straha s građanima. Prekršitelj zakona se mora adekvatno kazniti da se pošalje njemu poruka, ali i da se pošalje poruka potencijalnim budućim prekršiocima zakona da se takvo ponašanje ne isplati – naglašava komesar.


Korupcija gorući problem

Selimović kazao kako gorućim problemom u bh. društvu smatra korupciju.

- Naša rak-rana koja je metastezirala, koja je zahvatila sve pore društva, i represivni aparat, i policiju, i tužilaštvo i sudove, a to je korupcija. Imamo preozbiljan problem. Ja se bojim da vrijeme curi, da ga je sve manje, svi segmenti društva treba da ustanu protiv te pošasti, inače će nas nestati, sve nas je manje ovdje – smatra Selimović.

Komesar se osvrnuo i na optužbe Stranke demokratske akcije (SDA) koja je njega i Vladu Kantona Sarajevo optužila da nisu u stanju izboriti se s kriminalom i nasiljem u glavnom gradu.

- Da nije žalosno, bilo bi smiješno. Taj politički subjekt koji se oglasio i s tim zahtjevom, 20 godina upravlja procesima ne u Kantonu Sarajevu, nego u cijeloj državi. I imamo nagomilane probleme koji nam dolaze na naplatu – navodi Selimović.


Predmet "Sky" će dovesti do revolucije

Selimović smatra da će predmet „Sky“ dovesti do tekstonskih promjena u cijelom društvu.

- Ono što je činjenica na osnovu dosadašnjih aktivnost je da je ovo svojevrsna revolucija u borbi protiv organizovanog kriminala. Ovaj proces će trajati duže vrijeme, mnogi su nervozni zbog ove aplikacije, došlo je do poremećaja na narko tržištu. Predstoji nam buran period, ali ja se radujem tome, svi koji su se okriješili o zakon, treba da dođu pred lice pravde.

Na pitanje da li smatra da bi u cijelom procesu pred lice pravde mogla doći i neka visokorangirana politička lica, komesar kaže kako ništa ne treba da iznenadi.

- Ništa ne treba da bude iznenađujuće, s obzirom na stepen korupcije, mi smo u vrhu po korupciji, ne treba ništa isključiti - smatra komesar Selimović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.