PREDSJEDNIK RS

Video iz sudnice / Pogledajte detalje s današnjeg ročišta Miloradu Dodiku

Na današnjem ročištu u fokusu su bili advokati

Dodik u Sudu BiH. Screenshot

N. H.

20.12.2023

Glavni pretres predsjedniku RS Miloradu Dodiku, koji je trebao biti danas održan u Sudu BiH, ponovo je odgođen. Ipak, javnosti su postali dostupni određeni detalji sa ročišta. 

Na današnjem ročištu u fokusu su bili advokati. Na početku, prvi se obratio sudija Mirsad Strika.

Sudija Strika je poručio da je odbijen zahtjev o prijenosu predmeta protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića u sud u Banjoj Luci. 

Naglasio je i da je odbrana ponovo uputila zahtjev, te je upitao advokate žele li se izjasniti povodom toga. 

- Smatramo da je i u pogledu novog zahtjeva trebalo donijeti procesnu odluku. Ne želim čitati našu argumentaciju, ali želim kratko istaknuti sljedeće. Smatrali smo prvo zakazivanje pretresa kao takvo ne proizvodi samo za sebe nikakvu posljedicu. Mi smo imali period između 6. i 14. decembra. Između prošlog ročišta i vašeg poziva nakon tog ročišta koje ste datirali sa 14. decembrom 2023. Imamo osam dana gdje nemamo zakazano ročište. Zato je odbrana smatrala da se o ponovljenom prijedlogu treba odlučivati - kazao je advokat Goran Bubić, branilac Dodika. 

Ukazao je i na stavove, kako ističe, koji se spočitavaju odbrani.

- Branilac je u obavezi da preduzme svaku radnju u zaštiti prava klijenata. S obzirom na to da smo imali dodatnu argumentaciju za pripremanje cjelovite odbrane, treba vrijeme. Predmet je sa statusom gdje imamo niz informacija. Mi smo praktično između prvog i drugog prijedloga došli do dodatnih saznanja koja bi po nama bila relevantna za premještanje suđenja iz Sarajeva u Banju Luku, a tu su činjenice koje su nastale prije ovog suđenja - dodao je advokat. 

Na cijelu argumentaciju sudija Strika je uputio poruku braniocima.

- Postupam sa pozicije kako se zakazuju ročišta. Vi ako insistirate, a to je procesna odluka na koju nemate pravo žalbe, mogu vam odlučiti o zahtjevu da se ročište prenese - kazao je Strika. 

Pogledajte video iz sudnice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.