Sastojci: 500 g namjenskog brašna za dizana tijesta, 20 g svježeg kvasca, 50 ml vode, 100 ml ulja, 200 ml toplog mlijeka, so, malo šećera, 1 kašika sjemenki suncokreta, 1 kašika sjemenki tikve, 1 kašika sjemenki susama.
Za premazivanje: 1 jaje.
Priprema
1. Kvasac izmrvite, dodajte malo šećera, brašna i mlake vode, pa ostavite na toplom mjestu da se kvasac digne.
2. Prosijanom brašnu dodajte sjemenke suncokreta i tikve, so, ulje, dignuti kvasac i s toplim mlijekom umijesite glatko tijesto.
3. Pokriveno tijesto ostavite na toplom mjestu.
4. Tijesto razvaljajte na debljinu dva do tri centimetra i kalupom izrezujte različite oblike. Premažite ih umućenim jajem, pospite susamom i ostavite da stoje 15 minuta.
5. Peciva složite na namašćen pleh i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stepeni oko 20 minuta.
Posluživanje: Poslužite ih za doručak ili kao jednostavne zalogaje uz dodatke po želji.