Djeca bi trebalo da svakodnevno jedu povrće jer je ono rudnik vitamina, minerala i dijetalnih vlakana, neophodnih za njihov razvoj, savjetuju stručnjaci. Mališanima od druge do treće godine potrebna je šolja povrća dnevno, zapremine 250 dl. Ako se radi o zelenom lisnatom povrću, potrebne su dvije ovakve šolje, a djeci od četvrte do osme godine šolja i po.
Djevojčice od devet do 13 godina treba da unesu dvije šolje, a dječaci istog uzrasta dvije i po. Količina povrća se razlikuje i za djevojčice i dječake između 14. i 18. godine. Djevojčicama je svakodnevno potrebno dvije i po šolje ovih namirnica, a dječacima tri.
Veoma je važno da izbor povrća tokom sedmice bude raznovrstan. Istovremeno treba da bude zastupljeno tamnozeleno brokoli, zelje, špinat, zelena salata, ali i narandžasto – mrkva i tikva. Ne smiju da se izostave suha sočiva i zrnasto povrće - kukuruz, grašak, grah, ali ni karfiol, celer, krastavac, paradajz i tikvice.