STRUČNJACI PIŠU ZA "AVAZ"

Efekti odsutnog oca na kćerku i koraci iscjeljenja

Važno je potražiti podršku prijatelja, porodice, psihoterapeuta i grupa podrške kako bi uspješnije upravljale svojim emocijama i iskustvima

Odsutnost ima veliki utjecaj na samopouzdanje. TikTok

Psihoterapeutkinja Mr.Scr Emina Kadić

prije 5 sati 48 minuta

Odnos oca i kćeri igra ključnu ulogu u emocionalnom razvoju i samopoštovanju djevojčice.

Odsustvo oca može dovesti do niza emocionalnih posljedica za kćerke, osjećaj napuštenosti, neadekvatnosti i niske vlastite vrijednosti. Očevi igraju ključnu ulogu u oblikovanju osjećaja identiteta i slike o sebi kod svojih kćeri.

Formiranje odnosa

Odsustvo oca može dovesti do problema vezanosti i poteškoća u formiranju zdravih odnosa.

Kćerke mogu nesvjesno tražiti odnose koji odražavaju njihova iskustva sa odsutnim očevima. Zašto? U nadi da će iskustvo odnosa ovog puta biti pozitivno kako bi se razriješila prvobitna trauma sa ocem. Nažalost u većini slučajeva se samo potvrđuje prvo negativno iskustvo, prva povreda ili trauma nastala u odnosu sa ocem.

Prvi korak u iscjeljenju i oporavku je prepoznavanje utjecaja odsustva oca.

Opraštanje može biti ljekovito sredstvo za kćerke da oslobode i otpuste ljutnju i ogorčenost prema svojim odsutnim očevima.

Izgradnja mreže podrške je od suštinskog značaja za kćerke koje se nose sa odsustvom oca. Važno je potražiti podršku prijatelja, porodice, psihoterapeuta i grupa podrške kako bi uspješnije upravljale svojim emocijama i iskustvima.

Kadić: Javlja se problem vezanosti. Avaz

Ulaganje svjesnog napora

Jako je važno da se izgrađuje samosaosjećanje, nježnost i briga o sebi dok se radi na ličnom iscjeljenju i samootkrivanju. Za navedeno je potrebno ulaganje svjesnog napora i samosvijest.

Psihoterapija pomaže u izgradnji i njegovanju budućih zdravih odnosa, postavljanju granica i davanju prioriteta svojoj dobrobiti. U ovom slučaju, kćeri odsutnih očeva mogu očekivati pozitivno razrješenje svoje prvobitne povrede.

Kreiranjem nove priče, novog narativa se stvara drugačije naslijeđe za nove generacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.