VAŽNO

Brza hrana i veći rizik za pretilost djece

Crijevne bakterije su kod djece u Italiji bile uporedive s bakterijama kod afričke djece samo u dojenačkoj dobi

Brza hrana izaziva i alergije. Ilustracija

Bebe i mame

27.10.2019

Djeca koja češće jedu brzu hranu uz veći rizik za pretilost imaju veće izglede i za razvoj alergija, upozoravaju italijanski naučnici s univerziteta u Firenci.  

Upoređujući grupu djece iz sela u Burkini Faso i njihove italijanske vršnjake istraživači su uočili kako djeca u Africi imaju znatno veći udio vlakana u prehrani, ali i znatno manje bakterija povezanih s pretilošću te znatno više masnih kiselina koje štite od upalnih procesa uključenih u razvoj astme, ekcema i drugih alergijskih reakcija.

Italijanska djeca jela su znatno manje žitarica i povrća, ali su zato mnogo češće konzumirala meso, masti i šećer. Crijevne bakterije su kod djece u Italiji bile uporedive s bakterijama kod afričke djece samo u dojenačkoj dobi.

Istraživači vjeruju da je odsutnost ovih bakterija kod djece u razvijenim zapadnim zemljama jedan od faktora koji pridonosi povećanju broja slučajeva alergija i upalnih bolesti u posljednjim desetljećima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.