Djeca koja češće jedu brzu hranu uz veći rizik za pretilost imaju veće izglede i za razvoj alergija, upozoravaju italijanski naučnici s univerziteta u Firenci.
Upoređujući grupu djece iz sela u Burkini Faso i njihove italijanske vršnjake istraživači su uočili kako djeca u Africi imaju znatno veći udio vlakana u prehrani, ali i znatno manje bakterija povezanih s pretilošću te znatno više masnih kiselina koje štite od upalnih procesa uključenih u razvoj astme, ekcema i drugih alergijskih reakcija.
Italijanska djeca jela su znatno manje žitarica i povrća, ali su zato mnogo češće konzumirala meso, masti i šećer. Crijevne bakterije su kod djece u Italiji bile uporedive s bakterijama kod afričke djece samo u dojenačkoj dobi.
Istraživači vjeruju da je odsutnost ovih bakterija kod djece u razvijenim zapadnim zemljama jedan od faktora koji pridonosi povećanju broja slučajeva alergija i upalnih bolesti u posljednjim desetljećima.