Zamrzavanje domaćih kašica ponekad je odlična opcija, kada nemate vremena da svaki dan pripemate obrke za bebu ili kada napravite sedmični jelovnik da sebi olakšate.
Za što lakšu organizaciju pri zamrzavanju kašica, najbolje je da koristite kalupe za led.
Možete zamrzavati svaku namirnicu posebno, ai i već gotovu kašicu. Trebate znati da će pri odmrzavanju kašica otpustiti određenu količinu vode, a vi je ne bacajte, već kada budete zagrijavali kašicu, umiješajte I tu vodu, jer je ona punavtamina.
Voće, povrće i meso treba svježe zamrzavati, kako bi duže trajalo.
Jabuke: Najbolje da ih zamrznete svježe isjeckane u kolutove, ili izrendane. Skuhane mogu potamniti.
Avokado: Može potamniti ako zamrznete izblendan, pa je najbolje da zamrznete isječen.
Kajsije: Njih je najbolje zamrznuti skuhane.
Banane: Najbolje zamrznuti u komadu, izrezanu na pola.
Borovnice: Zamrznite cijele plodove, a mogu pustiti vodu pri odmrzavanju
Dinja: Isjeckajte je pa zamrznite.
Trešnje: Zamrznite u komadu ili napraviti kašu.
Kruške: Mogu potamniti ako ih zamrzavate kao kašu.
Šljive: Zamrznite ih kuhane ili svježe izrezane na pola.
Jagode: Najbolje je zamrznuti ih svježe.
Brokula: Najbolje svježe u komadu.
Buranija: Zamrznite je blanširanu.
Cvekla: Skuhana kaša ili u komadu najbolja je za zamrzivač.
Mrkva: Taođer skuhana kaša ili u komadu.
Karfiol: Njega je najbolje zamrznuti svježeg u komadu.
Grašak: U zamrzivač može i svjež, ali i skuhan, u kaši.
Krompir: Najbolje svjež i isjeckan.