KORISNO

Devet savjeta za pripremu hrane djeci

Važno je da maloj djeci dajete kuhanu i pirjanu hranu

Povrće pripremajte kao sok i kao varivo. Ilustracija

Z. K.

14.11.2020

Osnovno pravilo pripreme obroka za djecu je: pridržavati se higijenskih postupaka i koristiti samo svježe namirnice. A, evo još nekih: 

1. Ne koristite začine, solite samo malo.

2. Izbjegavajte šećer, nikako ne koristite med.

3. Na početku je poželjno da dijete ima posebno suđe, pribor za jelo i čašu iz koje samo ono pije.

4. Voće pripremajte kao sok, kašicu ili kašicu s dodatkom žitarica ili mlijeka. Ne dodajite šećer.

5. Povrće također pripremajte kao sok i kao varivo, samo ili u kombinaciji s žitaricama, mlijekom ili mesom. Kuhajte ga u malo vode. Masnoću (malo ulja) možete dodati u gotov obrok.

6. Meso kuhajte i pirjajte. Prvo djetetu ponudite mesnu supu s povrćem, a tek kasnije miksajte. Kombinirajte ga s varivom, rižom i krompirom.

7. Suhomesnati proizvodi nisu za dojenačku dob.

8. Žitarice su neutralnog okusa. Trebate navići dijete na njih, jer ćete ih dodavati raznim jelima. Za početak upotrijebite palentu, ali dodajte više vode nego što piše na uputi za pripremanje.

9. Ribu kuhajte kratko, pa zato prvo skuhajte povrće, a pred kraj dodajte ribu. Vodu u kojoj se riba kuhala također možete iskoristiti. U nju dodajte malo riže i eto vam još jednog obroka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.