OPASNO PO ŽIVOT

Roditelji oprez: Sve češći slučajevi ostavljanja djece u automobilu na vrućinama

Može da se desi kada roditelj nesvjesno ostavi dijete koje spava u autu ili kada mala djeca ostanu sama zarobljena u vozilu bez nadzora

Uvijek provjerite zadnje sjedište. Facebook

Dž. R.

19.7.2024

Jedna od najopasnijih stvari koja se može desiti kada su u pitanju djeca, jeste ostaviti ih u automobilu na velikim vrućinama. Nerijetko se dešava da roditelji uopće nisu svjesni da su to uradili, a kada se kasnije sjete to može biti kobno.

Tokom godine

Usred toplotnog vala koji je preplavio svijet, stupci hronike sve su puniji sa vijestima o tome kako je od toplotnog udara stradalo dijete zatvoreno u vrelim kolima.

Smrt djece od vrućine u automobilu često se pogrešno dovodi u vezu samo sa ljetom. Tačno je da dostiže vrhunac tokom ljetnih temperatura, ali nije u pitanju samo samo ljetni problem.

Toplotni udar kod djece koja su nenamjerno ostavljena u automobilu ili su sama ušla u vozilo bez nadzora je problem koji se dešava tokom cijele godine.

Međutim, ono što većinu ljudi najviše začuđava i brine je pitanje - kako roditelj može nesvjesno da ostavi dijete u automobilu? Stručnjaci kažu da to može da se dogodi svakome.

Većina roditelja i staratelja je dezinformirana i žele da vjeruju da nikada ne bi mogli da "zaborave" svoje dijete u vozilu. Najopasnija greška koju roditelj ili staratelj mogu da naprave je da misle da ostavljanje djeteta samo u vozilu nikada ne bi moglo da se desi njima ili njihovoj porodici. U više od polovine slučajeva smrti u vrućim automobilima, osoba odgovorna za smrt djeteta ih je nesvjesno ostavila u vozilu.

Brojne okolnosti

U ogromnoj većini slučajeva smrti djece u vrućim kolima, roditelj pun ljubavi, zapravo je odgovoran jer je nesvjesno napustio dijete.

Smrtnost djece u vrućim automobilima je porasla tokom godina. Prema Nacionalnoj administraciji za bezbjednost saobraćaja na autoputu u SAD, oko jedno dijete umre od toplotnog udara svakih 10 dana nakon što je ostavljeno u vrelom automobilu.

Može da se desi kada roditelj nesvjesno ostavi dijete koje spava u autu ili kada mala djeca ostanu sama zarobljena u vozilu bez nadzora, naprimjer parkirana u porodičnoj garaži ili na prilazu.

Ogromna većina smrtnih slučajeva u vrućim automobilima kod djece dešava se u dobi od tri godine i mlađoj. Od toga, 54 posto uključuje djecu od jedne godine i mlađe.

Sigurnosna sjedišta za djecu koja su okrenuta unazad vozaču ne izgledaju drugačije ako su zauzeta ili prazna, što može da dovede do toga da roditelj pomisli da dijete više nije u kolima sa njima.

Također, djeca koja stradaju u kolima jer su u njih ušla bez nadzora većinom su dječaci, a većina njih ima od jedne do četiri godine.

Brže pregrijavanje

Pošto se tijela beba i male djece još razvijaju, ona ne reagiraju na toplotu na isti način kao odrasli.

Naime, dijete može da se pregrije do pet puta brže od odraslog čoveka, a to je zato što mala djeca, a posebno bebe, imaju višak masnoće ispod kože koja deluje kao izolaciona deka i imaju manje površine kože da bi omogućile znojenje i gubitak tjelesne toplote. 

Zbog toga jednostavno imaju velikih poteškoća da se nose sa pretjeranom toplotom. Pored toga, bebe i mala djeca dehidriraju brže od odraslih.

Čak i ako napolju nije vruće, temperatura i dalje može da se popne opasno visoko u automobilu, čak i sa otvorenim prozorima. Bilo je i smrtnih slučajeva u vrućim automobilima kada je temperatura napolju bila svega 13 stepeni.

Odrasli bolje regulišu svoju temperaturu, jer mogu da otvore prozor, uključe klima uređaj ili se ohlade pijenjem vode te vrlo lako zaborave koliko vruć automobil može da bude opasan za mališane.

Čak i sa otvorenim prozorima, temperatura u vozilu može da dostigne 50 stepeni za nekoliko minuta. Tamna unutrašnjost automobila i nedostatak ventilacije mogu da stvore opasne nivoe toplote, čak i kada je spoljna temperatura umjerena. U stvari, istraživanja pokazuju da temperatura u zatvorenom vozilu može da poraste i do 37 stepeni u roku od sat vremena kada je napolju samo 14.

Sprečavanje smrti

Neki proizvođači automobila nude sistem podsjetnika na zadnjim sjedištima sa određenim modelima. Ako ste iz nekog razloga otvarali zadnja vrata prije vožnje automobil će upozoriti vozača da provjeri zadnje sjedište kada se automobil parkira i motor ugasi. Ali sistem vam neće otkriti da li je beba ili dijete zapravo u kolima, već će vam samo dati do znanja, kao podsjetnik, da ste otvarali zadnja vrata.

Neka vam postane navika da otvarate zadnja vrata, ne samo da se okrenete da pogledate dok sjedite na vozačevom mjestu, već da provjerite zadnje sjedište kada stignete na odredište. Potrebne su tri sekunde da se uvjerite da niko nije ostao u kolima iza vas.

Druga opcija je da stavite nešto važno na zadnje sjedište, kao što je tašna, laptop ili kartica za ulazak na posao, daleko od domašaja, tako da morate da otvorite zadnja vrata da biste ga dohvatili.

Također, dogovorite se sa vaspitačicom da vas pozove svaki put kada ne odvedete dijete u vrtić, ukoliko prethodno niste najavili da nećete dolaziti. Da je ovo uobičajena praksa, jedan telefonski poziv bi bukvalno mogao da spasi život.

Pošto skoro trećina smrtnih slučajeva u vrućim automobilima uključuje djecu koja sama ulaze u vozila, Fenel preporučuje da automobili budu stalno zaključani, posebno u garaži i na prilazu. Također ne ostavljajte svoje ključeve na dohvat ruke.

Još jedan od savjeta je da naučite malu djecu da ako se zaglave u kolima, treba da zatrube za pomoć.

Ako je dijete nestalo, stručnjaci kažu da je važno prvo odmah da provjerite bilo koje obližnje vodene površine, kao što su recimo kućni bazeni, ali potom obavezno i unutrašnjost automobila uključujući i gepek.

A ako vidite bebu ili dijete samo u vozilu, stručnjaci predlažu da se odmah uključite.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.