Na osnovu studije koja je objavljena u januarskom broju časopisa Thorax, konzumiranje jabuka i ribe u toku trudnoće i tokom dojenja, može spriječiti nastanak astme, ekcema i alergije kod beba.
To, međutim, ne znači da treba odmah preći na dijetu samo sa jabukama i ribama - upozoravaju naučnici s Univerziteta u Torontu.
Studija je pokazala da žene koje jedu više od četiri jabuke nedjeljno imaju veće šanse da rode bebe koje neće bolovati od astme. Ista studija je pokazala da će žene koje jedu ribu više od jedanput nedjeljno roditi djecu koja će imati 43 posto manje šanse da razviju ekcem u poređenju sa djecom žena koje nisu jele ribu.
Holandski naučnici su, opet, pratili 1.253 djece i njihove majke u periodu od prije rođenja do navršene pete godine života. Majke su popunile upitnik prije porođaja, a zdravlje i ishrana djece praćeni su poslije porođaja.
Djeca majki koje su jele više od četiri jabuke nedjeljno imala su 46 posto manje šanse da razviju simptome astme i 53 posto manje šanse da im bude postavljena dijagnoza astme. Smatra se da antioksidanti iz jabuka imaju zaštitnu ulogu.
Ukoliko majka isključivo doji svoje dijete najmanje tri mjeseca, značajno smanjuje rizik od nastanka astme, ekcema i alergije. To naročito važi za bebe visokog rizika za razvoj nekog od ova tri oboljenja.
Ukoliko postoji problem s alergijom u porodici, majka treba isključivo da doji bebu najmanje šest mjeseci.
Kanadsko udruženje pedijatara i Ministarstvo za zdravlje Kanade zato savjetuju dojenje kao isključiv način ishrane prvih šest mjeseci da bi se spriječio nastanak alergije, koje je sve više i više.