GACKO

Paroh pomogao imamu u uređenju džamijske avlije

Svoju privrženost Bogu pokazujemo kroz činjenje dobrih djela

Gest za svaku pohvalu. Avaz

Piše: P. Mucović / Avaz.ba

6.5.2020

Da je suživot na prostorima istočne Hercegovine moguć mnogo je dokaza, kao ovaj koji se desio ovog ramazana u Gacku kada su dvorište džamije Mehmed age Zvizdića zajedno čistili glavni imama MIZ Gacko Sadet efendija Bilalić i gatački paroh Velimir Kovač sa dvojicom studenata teologije iz Foče, kao i onaj od prošlog ramazana kada su Esmi, povratnici u jedno bilećko selo, kabur iskopali zajedno komšija Srbin i njen muž.  


Pokazuju privrženost

Prema riječima Sadeta efendije Bilalića, svoju prvrženost Bogu pokazujemo kroz činjenje dobrih djela, naročito u ovom svetom mjesecu ramazana.



Svoj doprinos dali i studenti teologije. Avaz

- Ovaj događaj koji se desio jučer u Gacku izazvao je veliku pažnju javnosti. S opravdanjem, jer je posljednih mjesec i po ljudima je preko glave ove izolacije, pandemije i raznih afera koje potresaju naše društvo. Ljudi su željni pročitati lijepu, pozitivnu vijest. Saradnja oca Kovača i mene traje godinama. On je redovan gost sa svojom suprugom Milicom na ramazanskim iftarima koje organiziram svake godine u Gacku. Držimo do toga i vjerujemo da je to ustvari pravi ibadet i da je cilj svih ibadeta  i pobožnosti opća plemenitost koja se ispoljava u radu za druge. Islam posvećuje posebnu pažnju međuljudskim odnosima, među komšijama - istakao je ef. Bilalić.

Naglasio je da ljudski i komšijski gest paroha Velimira i studenata  Marka Loze i Vlade Radovića daje poruku opredjeljenja da se traže putevi mira i obnavlja višestoljetni suživot na ovim prostorima.

Sadet ef Bilalić kaže da posebno mora istaći dugogodišnju obostranu izgradnju odnosa i pomirenja u Hercegovini između muftije mostarskog Salema ef. Dedovića i vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija, koja se nastavila dolaskom vladike Dimitrija.

Poklanjati više pažnje

- Gacko je često u fokusu medija kada se dese međunacionalni incidenti kod gatačkih džamija. Prva osuda svakog incidenta dođe od strane SPC i oca Velimira. U vrijeme pandemije shvatili smo pravo značenje komšije. Nekome je komšija valjao više no rođeno dijete ili brat. Moramo više pažnje poklanjati jedni drugima, razgovarati jedni s drugima. Drvo se naslanja na drvo, a komšija na komšiju, kaže naš narod - ističe ef.Bilalić.

Paroh Velimir Kovač kaže da  pomoć koju su pružili imamu u uređenju dvorišta, nije nikakva vijest nego samo komšijska pomoć, ali se zahvaljue na želji da se za to ipak sazna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.