SARAJEVO

Krivične prijave protiv 47 osoba zbog kriminala u GRAS-u, među njima i bivši ministri

Prijave će biti podnesene protiv Ljiljane Sakić, Mihajla Krmpotića, Harisa Lulića, Jusufa Bubice i Muje Fiše

Piše: E. Maslo

9.2.2022

Bit će podneseno 47 prijava. Avaz

Zbog nesavjesnog poslovanja u GRAS-uproteklih godina koja su dovela do ogromnih dugovanja bit će pokrenuto 47 krivičnih prijava.

Podsjetimo, Ured za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom Kantona Sarajevo uradio je nadzor u GRAS-u.

Među 47 imena nalaze se i bivši resorni ministari. Prijave će biti podnesene protiv Ljiljane Sakić, Mihajla Krmpotića, Harisa Lulića, Jusufa Bubice i Muje Fiše. Također, prijave će biti podnesene 18 članova nadzornih odbora te 24 izvršna ili generalna direktora.


Kriminal tešak više od 160 miliona KM

Tako kriminal tešak više od 160 miliona KM neće proći nekažnjeno.

Ured je, uz dostavljenu obimnu dokumentaciju, taj posao povjerio Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo, kojem su 10. januara podnesene krivične prijave protiv bivših članova Uprave i Nadzornog odbora (NO) zbog neplaćanja poreznih obaveza i doprinosa prema nadležnim institucijama. To je, u konačnici, kao posljedicu proizvelo porezni dug preduzeća od 131.059.519 KM, i to za period od 2009. do 2016. godine.

Pod lupom istražitelja bit će i Kolektivni ugovor iz 2006. godine o pravima i obavezama poslodavca i zaposlenika u oblasti komunalne privrede KS, koji je zaključen na period od četiri godine. Naime, to je urađeno iako prethodno nije izvršena finansijska procjena utjecaja na likvidnost preduzeća niti su planirana dodatna finansijska sredstva koja su bila potrebna, kao ni sredstva za slučaj eventualnih tužbi zaposlenika.

Tadašnje upravljačke strukture neće moći mirno spavati ni zbog nesavjesnog poslovanja u segmentu javnih nabavki i zapošljavanja, zatim finansijskog poslovanja te zbog upravljanja zalihama i skladišnim poslovanjem.


Loša poslovna politika upravljačke strukture

- Zbog loše poslovne politike upravljačke strukture doprinijele su nastanku znatne imovinske štete po preduzeće, koja se ogleda u smanjenju prihoda, padu kvaliteta usluga i, u konačnici, nelikvidnosti preduzeća, a iz čega proizlazi osnov sumnje o počinjenju nekoliko krivičnih djela - navodi se, između ostalog, u krivičnim prijavama.

Pošteđeno neće biti ni nekoliko bivših resornih ministara saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo. Terete se zbog toga što nisu reagirali kada su vidjeli da Kolektivni ugovor iz 2006. godine ima negativan utjecaj na likvidnost preduzeća GRAS. Time su ugrozili odvijanje i funkcionalnost javnog prijevoza putnika u KS.

Iz toga proizlazi osnov sumnje o počinjenju krivičnog djela nesavjestan rad u službi. Također, Ured je 13. januara Tužilaštvu BiH podnio krivičnu prijavu protiv bivših članova Uprave i NO zbog neplaćanja poreza, što je kao posljedicu proizvelo dug od 31.700.930 KM, i to za period od 2011. do 2018.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.