MANIFESTACIJA

Festival „Biserna grana“: Dario Puljić osvojio treće mjesto u kategoriji muške narodne nošnje

Podršku za odlazak pružili su Općina Kreševo i općinski načelnik Renato Pejak

Puljić: Uspjeh u Novom Sadu. Općina Kreševo

Z.K.

9.10.2018

Festival nošnje, nakita i oglavlja „Biserna grana“, na kojem je Kreševo i njegov kraj uspješno predstavljao Dario Puljić, održan je u Novom Sadu i Futogu. Jedinstven po svom konceptu, Festival „Biserna grana“ u fokus stavlja materijalno folklorno blago, narodne nošnje, nakit i oglavlja, a sve s ciljem ukazivanja na značaj očuvanja folklornog naslijeđa. 

Festival je imao regionalni karakter, sa sudionicima iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Grčke, Slovačke, Rumunije i Makedonije. Centralni događaj bila je revija narodnih nošnji, na kojoj je ocjenjivana muška i ženska narodna nošnja, kao i najljepša djevojka u narodnoj nošnji i najbolji bećar.

Narodnu nošnju djevojaka i žena kreševskog kraja, kao i mušku nošnju građanskog tipa, predstavio je Dario Puljić, koji se već nekoliko godina bavi sakupljanjem nošnji svoga kraja. Na spomenutom takmičenju Dario je osvojio treće mjesto u kategoriji muške narodne nošnje, a uz to je djevojka koja je prezentirala narodnu nošnju kreševskih žena, Ljubica Bogićević iz Obrenovca, proglašena najljepšom od svih učesnica koje su defilirale pistom.

Podršku za odlazak na ovaj festival Dariju su pružili Općina Kreševo i općinski načelnik Renato Pejak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.