TUZLANSKI KANTON

Vuković: Moramo napraviti prvi korak u obnovi porodilišta

Ljekari i medicinsko osoblje nemaju neophodnu opremu, a porodilje na raspolaganju imaju ishabane gumene papuče, pocijepane spavaćice, krevete...

Vuković: Nadam se podršci. A. Bajrić

E. Skokić

30.10.2019

Dopredsjednica Skupštine TK Lejla Vuković (SBB) za narednu sjednicu, u dogovoru s drugim zastupnicama, ponudit će na izjašnjenje inicijativu za dodjelu novca za početak obnove porodilišta koje djeluje u sklopu Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.


Mnogo primjedbi

- Namjeravala sam inicijativu predočiti svim zastupnicama u Skupštini TK, jer su sve majke, ali fizički nisam bila u mogućnosti završiti taj posao. Razgovarala sam sa Sandrom Imširović (DF) i definitivno ćemo inicijativu za dodjelu 200.000 KM za obnovu porodilišta dostaviti Skupštini TK na izjašnjenje – kaže Vuković.

Porodilište, odnosno Klinika za ginekologiju i akušerstvo, morao bi biti najljepši dio UKC-a Tuzla, jer se tu rađaju novi životi, ali, nažalost, to nije tako.


Finansijski plan

- Ljekari i medicinsko osoblje nemaju neophodnu opremu, a porodilje koje dolaze na raspolaganju imaju ishabane gumene papuče, pocijepane spavaćice, krevete... Želimo ovim sredstvima napraviti prvi korak u vraćanju standarda i digniteta porodilišta. Ono je potrebno svima nama i ženama koje će tek postati majke. Svaka žena s kojom sam razgovarala poslije porođaja imala je primjedbu. Ako bi ih morala sumirati u jednu riječ, onda su mi one rekle da porodilište trenutno liči na klaonicu – ističe Vuković.

U ZZO-u ostao suficit od 13,7 miliona KM. Arhiv

U Zavodu zdravstvenog osiguranja ostao je suficit od 13,7 miliona KM koji još nije raspoređen.

- Vidjet ću da li je izvedivo tih 200.000 KM osigurati iz suficita ZZO-a ili ćemo sredstva morati planirati u novom finansijskom planu. No, nije ni to daleko. Novi plan bit će usvajan veoma brzo. Ovdje se radi o inicijativi koja za cilj ima da majka i novorođenče imaju ljepši ambijent i uvjete, a medicinsko osoblje opremu koju zaslužuju, a ne da se ultrazvučni aparati dovoze s drugih odjeljenja. Nadam se da će inicijativa dobiti potrebnu podršku – naglašava Vuković.

Kontrola sredstava

Ako inicijativa za obnovu porodilišta dobije zeleno svjetlo u Skupštini TK, Vuković naglašava da će zaključkom tražiti da se strogo poprati na koji je način potrošen novac.

- Novac mora biti potrošen za šta je namijenjen. Mi ćemo dobiti specifikaciju šta je to najpotrebnije porodilištu i od tih stavki krenuti. Implementaciju utroška sredstava kontrolirati ćemo skoro svakodnevno – kaže Vuković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.