Veliki broj pravoslavnih vjernika okupio se večeras ispred hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli gdje su uz paljenje badnjaka i raskošan vatromet proslavili Badnje veče, pripremajući se za najradosniji hrišćanski blagdan rođenje Isusa Hrista – Božić.
- Paljenje badnjaka je obred rađanja nove plodne godine. Njegovim spaljivanjem, spaljivan je duh vegetacije da bi se njegova snaga prenijela na ljude, usjeve i stoku. Na Badnje veče, uz molitvu ostaje budno cijelo domaćinstvo i tako dočekuje Božić. Iako se sa badnjakom i slamom u kuću unosi i božićna pečenica, ona se jede tek na Božić. Na Badnje veče služi se posna večera: riba, pasulj, med, žito, vino, suhe šljive i orasi. Domaćica sprema neparan broj jela i mijesi pogaču. Običaj je da se poslije od cijelog jela i pića ostavlja ponešto, i da se kuća ne čisti do trećeg dana Božića - rekao je Miloš Trišić, paroh tuzlanski.