ZANIMLJIVO

Belgija dobila malo drugačiji muzej nauke, muzej za razmišljanje

Posjetilac muzeja ide istim putem kao i istraživač i prati njihove postupke, propuste i razmišljanja o sedam tema, a to su haos, sumnja, obrazac, mjerenje, znanje, mašta i mreža

Muzej u Belgiji. Screenshot

A. F.

4.6.2022

Univerzitet u Gentu otvorio je muzej nauke, ocijenjen kao “muzej za razmišljanje”, u cilju da začudi i stimuliše svoje posjetioce, kao i same naučnike.

Kako je rečeno, nauka ne predstavlja gotov odgovor, već sticanje znanja i ideja kroz sumnju, neuspjeh, ponovni pokušaj, kreativnost, maštu, smjelost i neočekivana otkrića.

Belgijski univerzitet odlučio je da zauzme drugačiji pristup sa svojim potpuno novim muzejom, jer nema izlaganja glavnih naučnih dostignuća ili izvođenja eksperimenata.


Posjetilac muzeja ide istim putem kao i istraživač i prati njihove postupke, propuste i razmišljanja o sedam tema, a to su haos, sumnja, obrazac, mjerenje, znanje, mašta i mreža.

Za svaku temu su prikupljeni predmeti iz različitih disciplina, kao što su biologija, arheologija, psihologija, medicina, arhitektura i umjetnost.

U muzeju je izloženo više od 400.000 predmeta prikupljenih u posljednjih deset godina, naveo je belgijski portal i dodao da je muzej pohvaljen jer podstiče interesovanje javnosti za nauku kroz razigran i inovativan program.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.