ROĐEN U NJUJORKU

Na današnji dan preminuo je Henri Mekkarti, američki kriminalac i odmetnik

Nizak i okretan, Mekkarti je bio plavook, glatkih obraza i istaknutih prednjih zubi

Henri Mekkarti, portret. AGENCIJE

A. O.

14.7.2022

Henri Mekkarti (Henry McCarty) rođen je u Njujorku (New Yorku) 23. novembra 1859. godine, a umro je 14. jula 1881. godine.

On je bio poznat pod nadimkom Bili Kid (Billy the Kid). Bio je poznat po pseudonimima Henri Antrim (Henry) i Viliam Herison Bonij (William Harrison Bonney) bio je američki odmetnik 19. vijeka i učesnik u stočarskom ratu okruga Linkoln (Lincoln). 

Prema legendi ističe se da je ubio 21 osobu, odnosno da je svake godine svog života ubijao po jednog čovjeka.

Navodno ih je sam ubio 4, a uz pomoć drugih još 5.


Nizak i okretan, Mekkarti je bio plavook, glatkih obraza i istaknutih prednjih zubi. Mnoge su ga novine opisivale kao vrlo zgodnog i vedrog mladića. 

Prema nekim podacima bio je osobit i vrlo često nasmijan, ali te su osobine ipak skrivale njegovu pravu, žestoku i divlju narav koja je u opasnoj kombinaciji s odličnim pucačkim umijećem i skoro životinjskom lukavošću, stvorila jednog od najopasnijih odmetnika Divljeg zapada.

On je gotovo uvijek nosio sombrero šešir koji je bio ukrašen zelenom vrpcom. 

Šerti Patrik Garet (Patrick Garrett) bio je njegov ubica, koji je godinu dana nakon što ga je ubio objavio senzacionalnu biografiju naziva Authentic Life of Billy, the Kid. Postala je vrlo popularna i od Bilija Kida stvorila najpoznatiju i najsimboličniju figuru Divljeg zapada.

Henri Mekkarti. AGENCIJE

Malo se zna o ranim danima Bilija Kida, ali on je najvjerovatnije rođen kao Henri u irskim sirotinjskim četvrtima Njujorka negdje krajem 1859. Odgajan od samohrane majke, preselio se u Vičitu (Wichitu), Kanzas, kao dječak prije nego što je kasnije emigrirao na zapad do Novog Meksika ranih 1870-ih. 

Henri se brzo prilagodio životu na krševitoj teritoriji i tečno govorio španski, ali je njegova bolesna majka umrla od tuberkuloze 1874. godine, ostavljajući ga siročetom sa samo 14 godina. sljedeće godine živjeti u hraniteljskim domovima i pansionima. Ubrzo je upao u grubu gomilu i okrenuo se sitnom kriminalu i lopovluku.

Manja kazna

Prvi susret Henrija sa zakonom dogodio se 1875. godine, kada je pomogao lokalnom uličaru poznatom kao "Sombrero Jack" u krađi odjeće iz kineske praonice rublja. Henry je sakrio plijen u svom pansionu, ali je uhapšen nakon što ga je stanodavac predao šerifu. 

Zločin je nosio samo manju kaznu, ali umjesto da se suoči s kaznom, žilavi mladić pobjegao je iz zatvora tako što je kliznuo kroz dimnjak. Mekkarti je potom pobjegao iz grada i započeo karijeru lutajućeg ranča, kockara i člana bande. Postao je pri ruci sa puškom Vinčester i revolverom Kolt, a u avgustu 1877. ubio je svog prvog čovjeka tokom svađe u salonu u Arizoni. Iste godine je usvojio alias “William H. Bonney” i postao poznat kao “Billy the Kid” ili jednostavno “The Kid”.

Bijeg od vlasti

Bili d Kid je prvi put stekao reputaciju revolveraša 1878. godine, kada je učestvovao u krvavom pograničnom ratu u okrugu Linkoln u Novom Meksiku. Sukob je bio usredsređen na poslovno rivalstvo između britanskog rančera Džona Tunstala (Johna Tunstalla) i para irskih tajkuna po imenu Džejms Dolan (James) i Lorens Marfi (Lawrence Murphy). Dolanova i Marfijeva odjeća - poznata kao "Kuća" - dugo je držala monopol nad trgovinom suvom robom i stokom u okrugu Linkoln. Kada su pokušali da zastraše Tanstalovu (Tunstallovu) operaciju, Englez je angažovao Kida i nekoliko drugih naoružanih ljudi da zaštite njegovu imovinu. Tenzije su konačno proključale u februaru 1878., kada je Tanstal ubijen od strane grupe koju je organizirao šerif Viliam Brejdi (William Brady), pristalica The House-a.

Nakon Tanstalove smrti, Kid i nekoliko drugih bivših zaposlenika organizirali su se u grupu osvetnika pod nazivom "Regulatori" i zakleli se na osvetu. U onome što je postalo poznato kao "Rat okruga Linkoln", Regulatori su ubili šerifa Brejdija i proveli narednih nekoliko mjeseci gađajući ga sa snagama Kuće. U julu 1878. sukob je dostigao vrhunac smrtonosnom, petodnevnom paljbom u gradu Linkolnu, nakon čega su se Regulatori raspali i dvije strane su zaključile slabašan mirovni sporazum. Kid je napustio rat s reputacijom jednog od najvještijih naoružanih napadača na Zapadu, ali je ostao tražen zbog ubistva šerifa Brejdija. 

Ostatak života proveo bi u bijegu od vlasti.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.