Vjerojatno ne postoji kuća koja nema sobne biljke. No, trebate biti oprezni gdje ih i pokraj čega stavljate jer postoji “tihi ubica” koji bi mogao uzrokovati njihovo ugibanje.
Otpuštanje plina
Vjerovali ili ne, ako zdjela s voćem stoji pored, biljaka, može uzrokovati više štete nego što mislite. Naime, dok voće i povrće sazrijevaju, otpuštaju plin koji se zove etilen, što može predstavljati probleme vašem voljenom zelenilu i cvijeću.
Etilen je prirodni biljni hormon koji može zaustaviti rast biljke, uzrokovati deformitete, uvijanje lišća, spriječiti cvjetanje pupova i uzrokovati prerano odumiranje cvijeća.
Voće zbog kojeg se to može desiti su jabuke, banane, dinje, kruške i breskve, koje proizvode značajne količine etilena dok sazrijevaju. Čak i paradajz, iako nije tako moćan, ipak doprinosi nivou etilena.
Druge opcije
No, ako premještanje vaše zdjele s voćem nije opcija, razmislite o upotrebi etilenskih apsorbera, sličnih onima koje koriste cvjećari za produljenje vijeka trajanja rezanog cvijeća.
Oni se mogu staviti u zdjelu s voćem kako bi se biljkama smanjila izloženost etilenu.Osim toga, mogu se staviti i u frižider kako bi namirnice osjetljive na etilen poput brokule, kupusa i karfiola duže ostale svježima.