PROBAJTE

Kuharica iznenadila trikom: Bolonjeze sos bit će najukusniji uz ovaj tajni sastojak

Mnogi ljudi uživaju u raznim jelima s bolonjeze sosom, posebno djeca

Svi vole bolonjeze. Instagram

M. Z.

28.2.2024

Mnogi ljudi uživaju u raznim jelima s bolonjeze sosom, posebno djeca. Iako vjerovatno postoji na desetine različitih recepata, jedna kuharica je pronašla savršeni sastojak za još ukusniji sos.

Kuharica po imenu Aiša otkrila je nedavno da, pored tradicionalnih namirnica, u svoj sos dodaje inćune kako bi istakla okus i podigla ga na viši nivo. U TikTok videosnimku je rekla: „Inćuni će se istopiti i nećete osjetiti okus ribe, ali će bolonjeze sos biti još intenzivniji.

Dodavanje inćuna čini okus sosa za tjesteninu bogatijim. Riba će dati slanu i ukusnu notu, kaže ona.

Sastojci: 500 g mljevene junetine, 500 ml goveđeg bujona, 150 ml mlijeka, 1 mrkva, 1 luk, 1 štapić celera, čaša vina, 1 konzerva paradajza, kašika paste od paradajza, 2 fileta inćuna, 2 lista lovora, 3 grančice majčine dušice, ulje

Priprema

U većoj šerpi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckanu mrkvu, luk i celer i miješajte oko sedam minuta dok ne omekšaju. Dodajte nasjeckani bijeli luk i pržite. Zatim dodajte mljevenu junetinu i drvenom varjačom izlomite meso. Kuhajte oko osam minuta dok meso ne postane ružičasto. Dodajte veću količinu vina i kuhajte smjesu dok se vino ne reducira napola, što bi trebalo da traje oko tri minute. Zatim dodajte paradajz, goveđi bujon i malo paste od paradajza. Miješajte dok se dobro ne sjedini i pustite da zavri. Dodajte tajni sastojak, filete inćuna, i pustite da lagano kuha oko dvije minute. Uprkos neobičnom sastojku, inćune u umaku nećete osjetiti i trebalo bi da se brzo otope.

Stavite listove lovora i grančice timijana u sos i sada je vrijeme da se bolonjeze kuha. Poklopite šerpu i kuhajte na laganoj vatri oko tri sata, uz povremeno provjeravanje i miješanje. Otprilike sat prije posluživanja umiješajte mlijeko i pustite da se kuha bez poklopca. Izvadite majčinu dušicu i lovorov list iz sosa i vaš bogati i aromatični umak će biti spreman za posluživanje, piše The Mirror.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.