SLAVNA GLUMICA

Bila je jedna od najljepših žena svijeta, njena tragična smrt i danas izaziva pitanja

Njena misterija obavijena je velom tajne

Grejs Keli. Arhiv

Avaz.ba

14.9.2020

Službena verzija smrti jest da je doživjela blagi moždani udar tokom vožnje prema Monte Carlu te je svojim Roverom 3500 sletjela u provaliju. U međuvremenu su se oko smrti lijepe princeze razvile brojne teorije zavjera.

Jedna od njih je da automobilom uopće nije upravljala Grejs, nego njena tada 17-godišnja kći Stefani (Stéphanie), koja je preživjela nesreću. Oni koji vjeruju u ovu teoriju uvjereni su da je Stefani (Stéphanie) učila voziti automobil te je izgubila kontrolu nad njim. Kako bi je zaštiti, palata je lagala da je vozila njena majka, tvrde zagovornici te teorije. 

Prema drugoj, Grejs je ubila mafija kojoj je smetalo što se Amerikanka usprotivila kockarskom i nekretninskom biznisu u Monaku. Prema toj teoriji, onesposobili su joj kočnice na 11 godina starom automobilu.


Grejs Patrisia Keli (Grace Patricia Kelly) rođena je 12. novembra 1929. godine. Usprkos protivljenju svog oca, nakon srednje škole je upisala Američku akademiju dramskih umjetnosti u New Yorku jer je željela postati glumica. Tokom školovanja je radi svoje ljepote radila i kao model. 

Nakon debija na Brodveju (Broadway) 1949. prebacila se na film, a prvu zapaženiju ulogu imala je u filmu Tačno u podne. Nakon Mogamba 1953., u kojem je glumila s Klerkom Gejblom (Clark Gable) i Avom Gardner, te nominacije za Zlatni globus, krenuo je njen uzlet. Alfred Hičkok (Hitchcock) prozvao ju je svojom muzom, a uslijedile su uloge u Nazovi M radi ubistva i Prozoru u dvorište. Za ulogu u Provincijalki nagrađena je Oscarom.

Ljubavni život bio joj je turbulentan. Mediji su je povezivali s 22 godine starijim kolegom Rejem Milandom (Ray Milland), a njenu udaju za dizajnera Olega Kasinija (Olega Cassinija) njena porodica nije podržavala jer nije bio katolik.

Na filmskom festivalu u Kanu (Cannesu) 1955. godine upoznala je vladara Kneževine Monako Rainiera III. Iako on na nju nije ostavio neki dojam, počeo joj je pisati, a nakon godinu dana su se zaručili.

Iako je javnost pratila idilični prikaz života princeze, više je izvora tvrdilo da brak s princem nije bio bajkovit. Rajner je želio nasljednika kako Monako ne bi bio pripojen Francuskoj, a Grace je tražila muža kojeg će njena porodica odobravati.

Prema izvorima, prije udaje Grejs je prošla niz ljekarskih pregleda kako bi se utvrdilo da može roditi. Prije udaje snimila je još jedan film jer je potpisala takav ugovor s MGM-om, a nakon što je postala princeza, više se nije bavila glumom.

Njihovo vjenčanje prozvano je vjenčanjem stoljeća. Grejs je rodila troje djece, sina Alberta te kćeri Kerolajn i Stefani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.