NOMINOVANA ZA DVA OSKARA

Preminula slavna glumica, poznata po ulozi u "Bilježnici"

Ranije je njen sin otkrio za strane medije da Džina Roulands, kao i njezin lik u "Bilježnici", boluje od Alcajmera

Gena Rowlands. Twitter

Dž. V.

15.8.2024

Preminula je glumica Džina Roulands (Gena Rowlands), poznata po ulogama u filmovima "Žena pod utjecajem" i "Bilježnica". Roulands je umrla u Kaliforniji u srijedu, okružena porodicom. Svoju glumačku karijeru počela je 1950. godine na Brodveju, a kasnije se pojavila u nekoliko serija.

Prvi put se u filmu pojavila 1958., a njezin brak s Džonom Kasavetsom (John Cassavetes), američkim rediteljem, doveo ju je do poznatih uloga. 

Bila je nominovana za dva Oskara, za uloge jakih problematičnih žena u krimi drami "Glorija" i filmu "Žena pod uticajem". Glumici je 2015. godine dodijeljen počasni Oskar, kao priznanje za "izuzetna životna dostignuća" u kinematografiji.

Osim sa suprugom, Džina je radila i sa svojom djecom. Njen sin, režirao je romantičan film "Bilježnica" u kojem je Džina glumila stariju verziju glavnog ženskog lika.

Ranije je njen sin otkrio za strane medije da Džina, kao i njezin lik u "Bilježnici", boluje od Alcajmera, a glumica je preminula dva mjeseca nakon što je bolest potpuno uznapredovala i postala dementna. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.