AMUS

Amil Lojo dobije više novca od Bregovića i Merlina zajedno

Smatramo da treba poduzeti sve neophodne radnje kako bi isplata tantijema bila u korist autora čija su se autorska muzička djela zaista koristila, stoji u saopćenju

Lojo: Rezultati dobiveni analizom preliminarne obrade podataka

Avaz.ba

27.2.2019

Asocijacija kompozitora muzičkih stvaralaca (AMUS) na svojoj zvaničnoj stranici objavila je saopćenje u kojem skreću pažnju članovima AMUS-a da su analizom preliminarne obrade podataka došli do određenih pokazatelja koji ukazuju na enormne neregularnosti u pogledu prijavljivanja emitiranih muzičkih djela u programima određenih emitera. 

Znakovito je da je ovo pismo vrlo brzo uklonjeno sa zvanične stranice AMUS-a.

- Ilustracije radi, autor Slaviša Guja je prije pola godine bio na 216. mjestu po visini iznosa ostvarenih tantijema, a sada je na desetom, ispred Gorana Bregovića, Fahrudina Pecikoze i Željka Joksimovića. Također, autor Amil Lojo je, prema preliminarnim podacima, dobio veći iznos tantijema od Gorana Bregovića i Edina Dervišhalidovića zajedno, a autor Almir Ajanović ostvario je iznos tantijema skoro četiri puta veći od Fahrudina Pecikoze. Osim toga, dok se autor Damir Bečić sa 25. mjesta po visini iznosa ostvarenih tantijema izjednačio s autorom Mirkom Šenkovskim. S druge strane, autor Nardin Mašić je u rangu s Harijem Varešanovićem i Edinom Šaranom po visini ostvarenih tantijema – stoji, između ostalog, u saopćenju, koje potpisuje Davor Sučić, predsjednik Upravnog odbora AMUS-a.

On je u saopćenju također izrazio žaljenje zbog situacije u kojoj se nalazi članstvo AMUS-a.

- Smatramo da treba poduzeti sve neophodne radnje kako bi isplata tantijema bila u korist autora čija su se autorska muzička djela zaista koristila – stoji također u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.