DOBIO NA SUDU

Britanske novine moraju princu Hariju platiti 180.000 dolara: Najveća odšteta za hakiranje telefona

Uništili njegove veze i ostavili ga s napadima depresije i paranoje

Princ Hari. USA Today

L. K. P.

15.12.2023

Princ Hari (Harry) djelomično je pobijedio na suđenju protiv britanskog medija „Daily Mirrora“. Dramatično suđenje trajalo je sedam sedmica, a Harry je postao prvi član kraljevske porodice u 130 godina koji se pojavio kao svjedok na sudu, prenosi The Guardian.

Vojvoda od Sussexa tvrdio je da je godinama na meti izdavača novina, a tužio ih je za hakiranje telefona i drugih nezakonitih ponašanja kako bi dobili informacije o njegovom privatnom životu.

Za primjer optužbi naveo je desetke vijesti, o njegovom odnosu s bivšom djevojkom Čelzi Dejvi (Chelsy Davy) i njegovom porodicom kao i one koje se odnose na korištenje droge, koje su objavljene između 1995. i 2011. godine u „Daily Mirroru“, „Sunday Mirroru“ i „Peopleu“.

Suđenje je razotkrilo metode britanskih tabloida, kao i uloge bivšeg urednika „Mirrora“, Pirsa Morgana (Pierse Morgan) i mreže privatnih istražitelja. Harijevi advokati tvrdili su da su viši urednici i rukovoditelji Mirror Group Newspapers Ltd (MGN) znali za nedjela, ali da ih ona nisu spriječila u objavi informacija do kojih su došli nelegalnim putem.

Kako navodi The Guardian, Hari je s vremena na vrijeme djelovao kao da će zaplakati dok daje izjavu. Princ je rekao da su ga britanske novine nezakonito napadale cijeli njegov život, a da su se onda potrudila da te tragove prikriju. Mediji su, kazao je, uništili njegove veze i ostavili ga s napadima depresije i paranoje.


Princ Hari. daily mail

Insistirao je na čvrstim dokazima i tome da bi osjetio nepravdu da izgubi slučaj.

Princ Hari tražio je 440.000 funti odštete što je jedna od najvećih nagodbi za hakiranje telefona ikad. MGN je priznao da su jednom prilikom nezakonito prikupljali informacije, kada je novinar časopisa People platio 75 funti privatnom istražitelju da nezakonito dobije informacije o Harryjevom posjetu londonskom VIP noćnom klubu "Chinawhite" 2004. godine, ali da bi odšteta trebala iznositi samo 500 funti.

Harijev odvjetnik, Dejvid Šerborn (David Sherborne), rekao je da su ključni dokazi, milijuni e-poruka i telefonskih brojeva za snimanje koji bi poduprli Harijevu tvrdnju, namjerno uništeni. Osim ovoga slučaja, poznato je i da je News of the World Ruperta Murdocha hakirao telefon te princ pokreće dva odvojena slučaja hakiranja telefona protiv izdavača Suna i izdavača Daily Maila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.