MUZIKA

Koncertni spektakl "Indexi i prijatelji - Da sam ja netko" 2. oktobra u Sarajevu

Posljedni koncert ove grupe održan je u Banjoj Luci

Arhiv

E. S.

4.9.2018

Koncertni spektakl „Indexi i prijatelji – Da sam ja netko“ vraća se u sarajevski Dom mladih 2. oktobra 2018. Ovom prilikom u Sarajevu se ponovo okupljaju muzičari i živući članovi kultnih „Indexa“, nastavljajući tako koncertnu tradiciju koja traje još od 2007. godine.

I ove godine na koncertu će svirati nekadašnji članovi „Indexa“ Fadil Redžić, Ranko Rihtman, Neno Jurin i Kornelije Kovač, Peco Petej i Muris Varajić. Osim njih, bezvremenske hitove „Indexa“ pjevat će i Dado Topić, Branko Đurić Đuro, Neno Belan, Mladen Vojičić Tifa, Hari Mata Hari, Giuliano, Boris Novković, Zoran Predin, Dejan Cukić, Jasna Gospić-Sparavalo i Seid Memić Vajta.

Najdugovječnija i najznačajnija bh. pop rok grupa i jedna od najboljih grupa bivše Jugoslavije, koja je žarila i palila od 1962. do 2001. godine, prvi nastup imala je ujesen 1962. u sarajevskom Domu milicije. 

U početku su svirali instrumentalnu muziku, i to obrade svjetskih hitova svojih uzora „The Shadows“, „The Kinks“ i Klifa Ričarda (Cliff Richard), a kasnije su počeli snimati i svirati i svoje pjesme.

Posljednji koncert „Indexa“ održan je u Banjoj Luci, u dvorani Borik 5. maja 2001. Nenadmašni pjevač Davorin Popović umro je 18. juna 2001. i otad grupa prestaje postojati. Gitarista Slobodan Bodo Kovačević umro je 22. marta 2004. godine, bubnjar Đorđe Kisić 25. novembra 2005.  

Ulaznice za sarajevski koncert mogu se nabaviti putem sistema kupikartu.ba, na platou Skenderije te blagajni BKC-a. Idejni tvorac i producent projekta je Tomislav Kašljević.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.