NBA

Finiks stigao do 2:0, Baksima nije pomogao ni fenomenalni Adetokumbo

Sansi pobijedili i u drugom finalnom meču odigranom na svom parketu

Ajton pored Lopeza. TWITTER

E. Ćosić

9.7.2021

Košarkaši Finiks Sansa pobijedili su Milvoki Bakse kod kuće sa 118:108 i sada vode sa 2-0 u velikom finalu NBA lige. Milvokiju nije pomogao ni odlični Janis Adetokumbo (Giannis Adetokounmpo) koji je ubacio 42 poena, od čega 20 u 3. četvrtini, pa je tako oborio skor Lebrona Džejmsa (LeBron James) i Kobija Brajanta (Kobe Bryant) - po broju poena u jednoj četvrtini finala.

Njih trojica imaju najviše poena u jednoj četvrtini meča finalne serije u posljednjih 25 sezona. Brajant je ubacio 19 u finalu 2010. godine protiv Boston Seltika, a Džejms je ubacio isto toliko u finalu plej-ofa protiv San Antonio Spursa. 

Sansi su imali odgovor na odličnu partijju Adetokumba. Odlično su šutirali trojke, ubacili su ih 20 iz 40 pokušaja, od čega je sedam bilo djelo Devina Bukera (Booker). Finiks je u finišu prvog poluvremena napravio ključnu prednost, da bi Milvoki na krilima Adetokumba prišao na -6. Potom su Kris Pol (Chris Paul) i Mikal Bridžes (Bridges) ušli u seriju i izbjegli neizvjesnu završnicu.

Finiks je do pobjede predvodio Buker sa 31 ubačenim poenom, a dodao je pet skokova i šest asistencija, dok je Mikel Bridžes ubacio 27 poena. Kris Pol je imao četiri manje uz četiri skoka i osam asistencija. Na drugoj strani Adetokumbo je imao 42 poena, Džru Holidej (Jr. Holiday) 17, a Kris Midlton (Khris Middleton) samo 11 poena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.