CRNA GORA

Faruk Hadžibegić za "Avaz": Iznenadila me izjava Miralema Pjanića

Sa zadovoljstvom mogu reći da se u Podgorici osjećam kao u svom rodnom gradu, u svojoj domovini. Vjerujem u Prosinečkog i naš tim

Piše: Goran Šumar

26.10.2019

VIDEO i MONTAŽA: Indira Kriještorac

Selektor reprezentacije Crne Gore Faruk Hadžibegić jučer se iz rodnog Sarajeva vratio u Podgoricu, gdje će danas početi organizacione pripreme za kvalifikacionu utakmicu Eura 2020. protiv Engleske (London – 14. novembar) koja je lider grupe A.  Kako smo saznali u razgovoru s našim stručnjakom, nije pogriješio što je prihvatio poziv Crnogoraca. 

- Nikad. Zašto bi bilo drugačije? U Podgorici su mi ukazali povjerenje, a s druge strane, dali su mi priliku da radim posao koji volim - rekao je Hadžibegić i dodao:

Najmlađi tim

- Izvanredno su me prihvatili, kako – tako da kažem - fudbalska vlada, igrači, javnost. Jednostavno, svi. Sa zadovoljstvom mogu reći da se u Podgorici osjećam kao u svom rodnom gradu, u svojoj domovini.

Ipak, Crnogorci nisu tim za veće domete...

- To ćemo vidjeti za neko vrijeme... Reprezentacija Crne Gore trenutno je sigurno najmlađa selekcija na prostoru bivše države ili, kako se to danas popularno kaže, u regionu. Na sceni je smjena generacija, a najveći problem su nam povrede ključnih igrača – Savića, Jovetića, Vešovića... koji su nam jako bitni u ključnim utakmicama.

oCrnogorci su pod Vašom komandom ostvarili po jednu pobjedu i remi te dva poraza. Gol-razlika 2:6.

Loš period

- Od kada radim s ovom grupom igrača, ima mnogo pozitivnih stvari, ali one se još najbolje ne vide samo zato što ne možemo otići na Evropsko prvenstvo. Ili nismo bolje plasirani. Međutim, ima tu veoma mnogo lijepih, dobrih stvari koje su urađene i koje će se vrlo brzo jasno vidjeti.

Kako ste Vi vidjeli posljednje neuspjehe naše reprezentacije – od Jerevana (4:2) do Atine (2:1)? 

- Je li to neuspjeh?

Poraz od autsajdera Armenije sigrno jeste. 

- Selektor Robert Prosinečki dva je puta dao ostavku te tako sa sebe skinuo svu odgovornost. S druge strane, jedan od naših ključnih igrača nakon utakmice u Atini je izjavio: Nismo zrela ekipa, osrednji smo tim i to svako pametan vidi. To me, kao sportistu, jako iznenadilo.

Međutim, naša reprezentacija još je u polufinalu dodatnih kvalifikacija za Euro 2020., gdje ćemo biti domaćini. A nadam se i vjerujem i finalu i odlasku tamo gdje joj je mjesto, među najboljim evropskim selekcijama. S Prosinečkim, Pjanićem i tim istim igračima. Za mene je ovo što je iza nas jedan loš period. Jednostavno, naša reprezentacija ima kapaciteta da se izvuče iz trenutne situacije i vjerujem da će to i uraditi. Ipak, u dodatnim kvalifikacijama igrat ćemo protiv Slovačke, Velsa, Sjeverne Irske... a to su slabije reprezentacije od naše.

Druge stvari

Reprezentacija slabija od naše je i Armenija, a dala nam je četiri gola i pobijedila.

- I velike reprezentacije ponekad izgube od slabijih... Kada sve analiziramo, treba se sjetiti i nekih drugih stvari koje su jako bitne u fudbalu, od organizacije do infrastrukture. Mijenjaju se pravila... Kako jedan Luksemburg ima ekipu u grupnoj fazi? U svakom slučaju, vjerujem u Prosinečkog i naš državni tim.

Neopisiva ljubav

 Fudbalski klub Sarajevo jučer je proslavilo 73. rođendan.

- To je poseban datum u mom životu... Umrijet ću u dresu FK Sarajevo. Ta ljubav je neopisiva. Svako ima pravo da kaže da voli FK Sarajevo, da je navijač kluba s Koševa, pa tako i ja sebi dajem za pravo konstatovati da od mene ne postoji veći navijač bordo tima. Naravno, ima stvari koje mi se nekad i ne sviđaju, a vezane su uz FK Sarajevo, ali to je uvijek moj klub - rekao je Hadžibegić, koji je zbog obaveza u Podgorici dan ranije s bivšim saigračima(Nijazom Ferhatovićem, Agimom Nikolićem, Abdelom Bešovićem, Nijazom Merdanovićem, Mehmedom Janjošem..., proslavio klupski rođendan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.