UEFA

Evo šta Prosinečki misli o Džeki i Pjaniću

Prosinečki i Džeko: Selektor i kapiten našeg državnog tima. Arhiv

Avaz.ba

22.11.2019

Nakon žrijeba plej-ofa Lige nacija, selektor reprezentacije BiH Robert Prosinečki u intervjuu za internet-stranicu UEFA-e istakao je da dobro zna Sjevernu Irsku, samim tim što smo dva puta s njima igrali u Ligi nacija. 

- Oba puta smo pobijedili i znamo sve o Sjevernoj Irskoj. Imamo laganu prednost jer igramo u Bosni, ali sigurno je to vrlo teška utakmica, koju neće biti nimalo lako proći. Ipak, vjerujemo u to da možemo. Oni su igrali u grupi dobro, možda nisu protiv Njemačke, ali bili su generalno dobri. Očekujemo dobru utakmicu i da ćemo proći i igrati finale - rekao je popularni Robi. 

Prednost Sjeverne Irske je, kako je istakao naš selektor, to što većina njihovih igrača igra u engleskoj Premijer ligi. 

- Igraju na duge lopte, jako su opasni iz prekida... To je jedna vrlo organizirana ekipa, dugo godina igraju zajedno i znaju se. Igraju timski i manje-više svi igrači igraju u Premijer ligi. Samim tim što imaju igrače koji drugi ili treći ciklus igraju zajedno, to je njihova najveća snaga. Igraju dugim loptama i prekidi su im najjača strana. Mogu igrati sa svakom reprezentacijom - dodao je selektor. 

Martovska utakmica bit će potpuno drugačija od onih iz grupne faze Lige nacija, u kojima smo ostvarili dvije pobjede (2.1, 2:0).

Te dvije utakmice smo pobijedili, ali to je sasvim nova utakmica. To je jedan meč i ili prolaziš ili ispadaš. Sigurno ćemo morati imati drugačiji pristup da bismo dobili takvu reprezentaciju. Pritisak je uvijek tu, nismo odigrali dobro grupnu fazu onako kako možemo i sigurno će biti puno pritiska, ali prednost je kad se igra kući. Igrači će biti super motivirani - konstatira Prosinečki. 

"Zmajevi" su u proteklim kvalifikacijama vrlo dobro igrali na domaćem terenu.

BiH godinama igra jako dobro, nije to samo otkad sam ja tu. To će biti jedna od naših prednosti. Momci se osjećaju drugačije kada igraju kući nego na strani - otkriva selektor i napominje da naši igrači moraju biti super spremni, i taktički, i fizički, i psihološki, da bi te utakmice dobili. 

Smatra da BiH ima dobru ekipu.

- Atmosfera nije najbolja zbog loših igara u grupnoj fazi, ali među igračima nema nikakvih problema. Oni svi žele igrati jedno veliko takmičenje. Vjerujem da će sve dati u ove dvije utakmice. Ako to bude, onda možemo očekivati dobar rezultat. Bosna je bila na Svjetskom prvenstvu u Brazilu i onda se to stvarno slavilo. Bila bi velika stvar otići na još jedno veliko takmičenje, jer bi to svima značilo. Ne samo onim ljudima u Savezu i fudbalu, već i navijačima - kaže Prosinečki. 

Dvojica ključnih igrača našeg nacionalnog tima su Edin Džeko i Miralem Pjanić. 

- Pjanić i Džeko su igrači koji igraju u velikim klubovima, gdje su najvažniji igrači. Sigurno da znače puno i reprezentaciji, ako njih dvojica budu u formi i motivirani, onda BiH može očekivati prolaz - rekao je Prosinečki.

Kruna karijere

Prosinečki je istakao da bi odlazak na Euro 2020. bio kruna njegove karijere.

Imao sam tu sreću da sam mogao igrati za reprezentaciju. Imao sam jedno Evropsko i četiri svjetska prvenstva. To su velike stvari, a sigurno bi mi odlazak s Bosnom i Hercegovinom na EP bila kruna trenerskog posla - naglašava selektor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.