IAKO JE VRHUNSKI GOLGETER

Nisu mu jača strana: Džeko je do sada izveo 24 penala, jedan je promašio i u dresu BiH

U dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine je šutirao četiri penala i dao je tri, a promašaj je zabilježen sada već davne 2009. godine

Džeko: Pogodio stativu protiv Gaziantepa. Platforma X

15.1.2024

Kapiten fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine i turskog Fenerbahčea Edin Džeko nije iskoristio penal u duelu protiv Gaziantepa u 20. kolu Superlige (1:0).

Džeko je imao priliku doći do svog 17. ligaškog gola, ali se u 50. minuti spomenutog meča ispriječila stativa.

Bio je to prvi promašen penal Džeke u Fenerbahčeu nakon što je prethodna dva uspješno realizovao.

Inače, Džeko nije specijalista za penale. Što je samim po sebi zanimljivo jer je postigao veliki broj golova u karijeri, ali za razliku od ostalih napadača, nije ih se nadavao sa "kreča".

Prema zvaničnim podacima, Edin je u karijeri izveo tek 24 jedanaesterca, a dao ih je 13.

Najviše ih je izveo kao igrač Rome. Dao je tri i promašio pet. U dresu Teplica je izveo četiri jedanaesterca i pogodio je tri.

Za Mančester siti je imao priliku izvesti tri kaznena udarca, a promašio je jednom. U Volfsburgu je promašio dva penala, a u dresu reprezentacije BiH ima tri realizovana i jedan promašen jedanaesterac.

U dresu "Zmajeva" je pogađao protiv Izraela i Estonije u kvalifikacijama, te Albanije u prijateljskoj utakmici. Promašio je protiv Armenije u kvalifikacijama za Mundijal 2009. godine.

Tada je BiH predvođena selektorom Miroslavom Ćirom Blaževićem na kraju slavila sa 2:0 pogocima Senijada Ibričića i Zlatana Muslimovića.

I bez ovog penala protiv Gaziantepa Džeko je prvi strijelac Turske sa 16 golova, ima četiri više od Maura Ikardija (Icardi).

Osim toga, Edin je i jedan od najboljih napadača 21. stoljeća. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.