RUKOMET

Igor Mandić za "Avaz": U Finskoj je sve drugačije

Selektor Smajlagić nastoji mlade igrače naučiti tome šta znači igrati za reprezentaciju

Mandić: Jako lijepih sedam godina sam imao u Francuskoj. Privatni album

Piše: E. Bijedić

13.12.2022

Već preko 12 godina za rukometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine nastupa Igor Mandić (31) koji petu godinu nije propustio nijedno njeno okupljanje. Poznat kao odbrambeni specijalista Mandić je prethodnih sedam godina svoju karijeru gradio u Francuskoj, ali je pred start ove sezone svoje mjesto pronašao u Finskoj, odnosno tamošnjem prvaku Koksu.


Pod snijegom

- Nije mi bilo ni na kraj pameti da bi sa Selestatom mogli napraviti takav rezultat kakav smo napravili, odnosno plasman u Prvu ligu. Ja sam već potpisao za Koks u Finskoj jer je moj tadašnji trener u Selestatu to uradio. Ukupno nas je šest stiglo u Koks iz Francuske isključivo zbog nastupa u Evropi. Ali kako je to nova ekipa, s različitim jezičnim barijerama, i prebrzo pristiglim prvi mečom kvalifikacija - nismo prošli. Ostalo nam je da budemo prvaci Finske i pobjednici Kupa, a za to smo favoriti – rekao je Mandić.

Prethodnih pet godina igrao je u Limožu, a dvije u Selestatu. S oba kluba se plasirao u Prvu ligu, a s Limožom jednu sezonu izborio i opstanak u Prvoj ligi.

- Jako lijepih sedam godina sam imao u Francuskoj – kaže Mandić.

Koks je klub iz grada Rihimaki na jugu Finske, ali je to i dalje krajnji sjever Evrope.

- Komplicirano je, drugačiji je stil života, sve je drugačije, nema puno sadržaja… Ovdje je već mjesec dana sve pod snijegom, tako da je malo teško se priviknuti i adaptirati. Za mene ne toliko, ali za mog trogodišnjeg sina jeste. Mentalitet i stil života u Francuskoj je dosta sličniji nama i puno naših ljudi možemo sresti i na ulici, dok je ovdje dosta zatvoreno društvo – priča Mandić.


Svjesni grešaka

Koks ima velike ambicije i u Evropi, ali Mandić je ipak bliži tome da se sljedeće sezone vrati u toplije krajeve.

- Još je prerano govoriti, ali sigurno da je više šansi da se možda vratim u Francusku. Ipak sad je sve otvoreno, a bitno je ostati zdravo. Ostalo ćemo vidjeti. Mnoga vrata su mi poslije svih rezultata u Francuskoj sigurno otvorena pa vidjet ćemo šta ću, zajedno s porodicom, dalje odlučiti – kazao je Prijedorčanin.

I dalje je konstanta u reprezentaciji, a ističe da će se odazivati pozivu dok god može pomoći.

- Ove godine je došlo do nagle smjene generacija, ali to se moglo očekivati. Mislim da je među nama atmosfera odlična, selektor Irfan Smajlagić nastoji mlade igrače naučiti odgovornosti i tome šta znači igrati za reprezentaciju. U tom smislu je bilo super na okupljanju, a imali smo zaista teške protivnike u Sloveniji (poraz od 28:20) i Crnoj Gori (poraz od 36:25). Svjesni smo grešaka koje smo napravili, i sad trebamo raditi na tome da se to ispravlja. Smatram da smo imali i dobrih momenata u obje utakmice te da imamo dobre igrače. Dosta je mladih kojima fali međunarodnih utakmica i sigurno da ćemo morati svi biti strpljivi da se kockice poslože – zaključio je Mandić.

Dvomeč s Kosovom

Sljedeća akcija reprezentacije je vezana uz utakmice sa Kosovom u martu.

- Ako smo ozbiljni, a jesmo, mislim da bi trebali dobiti. Poslije trebamo juriti jedan bod ili pobjedu protiv Crne Gore u gostima ili Slovenije kući. Kosovo uopće nije loša ekipa, pokazali su protiv Slovenije da mogu igrati. Dosta su požrtvovani, čvrsta ekipa koja možda nije tehnički i taktički na nekom nivou. Sigurno neće biti lako i nikako ne smijemo podcijeniti Kosovo. To su utakmice koje nam trebaju osigurati da sačuvamo šanse za EP – izjavio je Mandić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.