POBIJEDIO ALKARAZA

Poznato koliko će Đoković zaraditi od zlatne olimpijske medalje

Srbijanski teniser ovom je pobjedom upotpunio karijerni "Golden Slam", odnosno osvajanje sva četiri Grand Slama i olimpijskog zlato

Novak Đoković. AP

El. T.

4.8.2024

Đoković je u finalu teniskog turnira na Olimpijskim igrama u Parizu pobijedio Karlosa Alkaraza (Carlos Alcaraz) s 2:0 (7:6, 7:6) i osvojio jedino odličje koje mu je nedostajalo u bogatoj karijeri – olimpijsko zlato. Vlada Republike Srbije izdašno nagrađuje svoje olimpijce koji osvoje medalje.

Tako će Đoković od nje dobiti jednokratno 200 hiljada eura (oko 400.000 KM). Samo dvije države isplaćuju više od Srbije za olimpijska zlata. To su Izrael (253.000 eura) i uvjerljivo najizdašniji Hong Kong (708.000 eura). Đoković tako ima i pravo na sportsku penziju, koje se aktivira od 40. godine i isplaćuje se na mjesečnoj bazi.

Srbijanski teniser ovom je pobjedom upotpunio karijerni "Golden Slam", odnosno osvajanje sva četiri Grand Slama i olimpijskog zlato. Dosad su to u historiji tenisa uspjeli samo Štefi Graf (Steffi Graff) , Andre Agasi (Agassi), Rafael Nadal i Serena Vilijams (Williams).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.