ZAVRŠEN PROCREDIT CONNECT

Izvanredan uspjeh B2B samita u Sarajevu: održano više od 700 sastanaka

Više od 500 privrednika iz 12 zemalja sudjelovalo je u jačanju poslovnih veza na B2B samitu

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4
Marketing

prije 2 sata 10 minuta

Od 30. septembra do 2. oktobra 2024. godine, Sarajevo je bilo domaćin ProCredit Connect: Regional B2B Summita. Na samitu se okupilo više od 500 privrednika pružajući platformu za poslovno umrežavanje i jačanje tržišnih prilika.

Privrednici, klijenti ProCredit Bank, su stigli iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Bugarske, Sjeverne Makedonije, Kosova, Rumunije, Albanije, Moldavije, Ukrajine, Gruzije, Grčke i Njemačke. Tokom tri dana ProCredit Connect samita, predstavnici kompanija iz sektora metalne, drvne i prehrambene industrije imali su priliku slušati regionalne eksperte i analize o industrijskim trendovima.

Tokom pet ciklusa B2B sastanaka, privrednici su ojačali postojeće poslovne veze, stvorili nove kontakte, razmijenili ideje o projektima i razgovarali o inovacijama u industriji.

ProCredit Connect.

Summit je otvoren svečanim prijemom dobrodošlice, održanim u Gradskoj vijećnici Sarajevo. Ova večer bila je uvod u intenzivnu razmjenu ideja i izgradnju poslovnih veza koje su obilježile trodnevni događaj. Dio aktivnosti i atmosfere pogledajte u videu.


Važnost regionalnog ekonomskog povezivanja
Jedna od ključnih tema ovog summita bila je važnost regionalnog ekonomskog povezivanja. Kompanije koje su učestvovale na B2B samitu ostvaruju ukupan promet od oko 3,5 milijarde eura i izvoz od približno 1 milijarde eura. Sa oko 30.000 zaposlenih, one predstavljaju snažan potencijal za ekonomski rast regije. Kroz saradnju među kompanijama iz različitih zemalja, moguće je stvoriti sinergije.

One mogu ubrzati rast, poboljšati konkurentnost, te lakše uvesti nove tehnologije i inovativna rješenja. Regionalno umrežavanje će omogućiti ovim kompanijama da prošire svoje tržišne granice, pronađu kupce i dobavljače, ojačaju poslovanje i doprinesu jačanju zajednica iz kojih potiču. Više od 700 B2B sastanaka održanih tokom ProCredit Connect-a je svakako ključni ishod samita koji će doprinijeti njihovom povezivanju. 

ProCredit Connect iz perspektive lidera industrije

Petar Ćorluka, vlasnik kompanijea Violeta, govorio je o značaju regionalne saradnje: „ProCredit Connect je poduzetnicima pružio jedinstvenu priliku da razmijene iskustva i prošire svoju mrežu poslovnih partnera. Tako možemo početi zajedno raditi na jačanju regionalne ekonomije. Violeta je primjer koliko je regionalno uvezivanje važno za rast i konkurentnost na širem tržištu. To je dugogodišnji princip našeg poslovanja i ključni faktor uspjeha. Događaji ovog tipa nas približavaju ciljevima i jačanju naših pozicija na regionalnom tržištu. Ovakvi susreti su važni i za povećanje izvoza, ali i ulaganja u nove tehnologije koje će unaprijediti poslovne procese i kvalitetu proizvoda”, kazao je Ćorluka.

ProCredit Connect.

Dragomir Lazović, vlasnik Matis Group, naglasio je kako regionalna saradnja donosi široke koristi, ne samo ekonomske, već i društvene:

Povezivanje s partnerima iz regije ključno je za razvoj inovacija i stvaranje novih radnih mjesta. Svako novo partnerstvo koje nastane na ovakvim događajima ne doprinosi samo razvoju kompanija, već i napretku lokalnih zajednica u kojima one posluju. ProCredit Connect je odlično organizovana platforma za buduće poslovne uspjehe i oblikovanje budućnosti regionalne ekonomije“, zaključio je Lazović.

Snaga ProCredit grupacije: saradnjom do izvanrednog uspjeha B2B Samita

Eriola Bibolli, članica Uprave ProCredit Holding AG, je podcrtala važnost povezivanja u svijetu brzih geopolitičkih promjena i ekonomskih turbulencija: „Otpornost i prilagođavanje postali su ključne riječi današnjice. Za privrednike, ovi razvojni događaji donose i izazove i prilike. Zbog toga su prilagođavanje, regionalna privredna integracija i slobodni protok trgovine nužni za ekonomske perspektive, a ne samo poželjna vizija“, kazala je Bibolli. Ona je rekla da ProCredit grupacija, kao finansijska institucija duboko ukorijenjena u ovoj regiji, želi vidjeti rast i napredak svojih klijenata.

Eriola Bibolli, članica Uprave ProCredit Holding AG.

Želimo da ova regija postane stabilna i prosperitetna čineći ono što najbolje znamo: biti vam na usluzi, povezati ljude i graditi spone među njima“, zaključila je.

ProCredit grupacija je svoje postojanje posvetila podršci malim i srednjim preduzećima (MSP) širom jugoistočne i istočne Evrope i rasla je zajedno s ovom regijom. Sa desetinama hiljada kompanija koje su podržali tokom više od 30 godina, suočavali su se s istim izazovima, ali i uspjesima. Univerzalna poruka grupacije, poslana kroz organizaciju ovako kompleksnog i važnog događaja, je vjera u ekonomski prosperitet i konvergenciju regije prema Evropskoj uniji.

Prvi ProCredit Connect: Regional B2B Summit postavio je nove standarde za umrežavanje kompanija u regiji i naglasio važnost saradnje za dugoročni ekonomski rast.

Amina Durmo Trlin, članica Uprave ProCredit Bank.

Amina Durmo Trlin, članica Uprave, je naglasila: „ProCredit Bank gotovo tri decenije kontinuirano podržava privrednike. Svjesni smo potreba naših klijenata, ali i potencijala za dalji razvoj njihovog poslovanja. Cilj ProCredit Connect B2B Samita je povezivanje klijenata iz 12 zemalja, stvaranje novih poslovnih prilika i jačanje regionalne saradnje. Spojili smo ljude različitih ideja koji dijele istu strast, ambiciju i želju da budemo promjena koju želimo da vidimo u našim zemljama” rekla je ona.

ProCredit Connect je pružio snažan oslonac u jačanju ekonomskog razvoja regije, stvarajući platformu za nove prilike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.