EUROPE HOUSE

Zeleni gradovi, tema GOOD HACKathona 2024: Od ideje do rješenja za samo 24 sata

Ono po čemu se ovaj hackathon izdvaja su setovi radionica i kontinuirani mentoring

GOOD HACKathon - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Marketing

prije 2 sata 14 minuta

Od ranih jutarnjih sati u prostorijama Europe House u Sarajevu sve pršti od stvaralačke energije i uzbuđenja. Prof.dr. Jasmin Velagić, dekan Elektrotehničkog fakulteta Sarajevo, i Hajdi Mostić, predsjednica Upravnog odbora Telemach fondacije, svečano su otvorili takmičarski dio GOOD HACKathona 2024 i predstavili temu ovogodišnjeg takmičenja - „Zeleni gradovi/zajednice za održivu budućnost: Inovacije u zaštiti okoliša“. Takmičari uveliko rade na izradi softverskih rješenja na temu i za to imaju rok od samo 24 sata.

Ono po čemu se ovaj hackathon izdvaja su setovi radionica i kontinuirani mentoring. Među mentorima su i predstavnici kompanije United Cloud, inovativnog razvojnog centra United Grupe koji podržava GOOD HACKathon od početka, koji svojim dragocjenim znanjima i iskustvima nesebično pomažu takmičarima u procesu razvoja ideje i produkta te u pripremi aplikativnih rješenja. Riječ je o vrhunskim i višestruko nagrađivanim stručnjacima te stvarnim uzorima brojnih takmičara.

Ugledni predavači s ETF-a Sarajevo takmičarima strpljivo prenose svoja dragocjena znanja i iskustva i usmjeravaju studente u samom procesu razvoja ideje i funkcionalnosti proizvoda. Vrhunski stručnjaci iz kompanije Telemach zaduženi su za mentoring biznis aspekta razvoja ideje i tu su da kod učesnika podstaknu kritičko razmišljanje i usmjere ih ka kreiranju inovativnih, kvalitetnih i kreativnih rješenja, koja će privući interes poslovne i društvene zajednice i dobiti priliku da zažive u praksi. Cilj ovakvog sveobuhvatnog pristupa jeste pružiti mladima vrhunsko razvojno iskustvo i cjelovitu sliku onoga što ih očekuje u budućem poslovnom okruženju.

Mladi to prepoznaju i cijene, pa je ove godine zabilježen najveći broj prijava. Od 150 studenata iz 42 prijavljena tima priliku za takmičenje dobilo je 12 najboljih timova iz sedam bh. gradova. Trka s vremenom za njih je u toku, a pored znanja na testu su timski duh, kreativnost i inovativnost.

„Podijelili smo uloge u timu i tačno se zna ko će raditi na razvijanju business casea, frontendu i aplikaciji, ko će se baviti backendom i ko će sve prezentirati žiriju. Pred nama je puno rada, ne plašimo se i sretni smo što smo dio ovog takmičarskog izazova“, kazao je Ahmed Spahić, član tima Espresso s Politehničkog fakulteta Zenica.

Ostanite u toku s dešavanjima na GOOD HACKathonu putem društvenih mreža kompanije Telemach.ba, Facebook i Instagram.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.