BIH

Zukorlić za Avaz.ba: Nije bilo lako ubijediti Bošnjake da glasaju za Vučića, ali nam je drago što je pobijedio

Piše:

3.4.2017

Novi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je u izbornoj noći, odnosno u svom prvom obraćanju poslije predsjedničke pobjede, Bošnjacima u Srbiji jer su glasali za njega. Posebno zbog činjenice da je u većinskim bošnjačkim općinama Srbije poput Novog Pazara, Sjenice i Tutina osvojio čak 70 posto glasova.

Lider Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ), poslanik Skupštine Srbije i bivši muftija Muamer Zukorlić, koji je, među ostalima, pozvao Bošnjake da glasaju za Vučića, kaže da je pobjeda aktuelnog premijera Srbije na Sandžaku očekivan ishod, jer je "veći dio najznačajnijih političkih partija i lidera na Sandžaku pozvao Bošnjake da podrže tog kandidata".

- S druge strane, mislim da je to dobro što su Bošnjaci poslušali svoje političke predstavnike da izađu na izbore i glasaju za Vučića, bez obzira na sve kontroverze i otežavajuće momente koji nisu bili jednostavni. Jer, nije bilo lako ubijeđivati Bošnjake da to urade. Mogu za sebe kazati da sam uložio maksimalan napor i da sam imao veoma teška pitanja kroz kampanju u Novom Pazaru, Prijepolju i drugim mjestima Sandžaka - kazao je Zukorlić za Avaz.ba.

Konačno je potvrđeno, tvrdi Zukorlić, da Bošnjaci Sandžaka izrastaju u politički narod koji ima kapaciteta da politiku doživi kao umijeće mogućega, da racionalno donose odluke.

- Da svoje emocije, koje opterećuju srpsko-bošnjačke odnose, s razlogom, stave pod kontrolu razuma i da povlače poteze koji će biti na korist naših političkih ciljeva i budućnosti - dodao je.

Očekuje da Vučić sada ispoštuje ono što je dogovorio s bošnjačkim predstavnicima i zbog čega su ga podržali.

- Ja sam imao tri susreta s gospodinom Vučićem i detaljne razgovore o principima politike kojoj bi dali podršku. To je politika pomirenja, kao i veliki i značajni infrastrukturni projekti na Sandžaku. Tu su autoputevi, pruga prema Novom Pazaru, sandžački aerodrom, gasovod i klinički centar. To je platforma na kojoj smo dali podršku Vučiću i očekujemo da se nastavi s realizacijom te platforme - tvrdi Zukorlić.

Naglasio je da je potrebno nastaviti unapređivati "ambijent dijaloga i povjerenja".

- To je temelj svih ozbiljnih projekata. Bez pune stabilnosti i trajne stabilnosti nemaju smisla ni drugi projekti ekonomske i razvojne prirode - naglasio je Zukorlić u razgovoru za Avaz.ba.

Poboljšati odnose između Bošnjaka u BiH i na Sandžaku

Prema njegovim riječima, nakon ovakvog ishoda, očekuje i normalizaciju odnosa "oba dijela bošnjačkog naroda u Bosni i Sandžaku".

- To je prvi korak. Nesrazmjerno je imati velika očekivanja od Vučića i nemati normalne odnose između političkih faktora u Sandžaku i BiH. Najvažnije je da to ostvarimo. Ne znači da trebamo biti svi ista stranka, ali sanjam dan kad ćemo mi Bošnjaci imati normalnu komunikaciju, gdje će se znati šta je partijsko, a šta nacionalno, šta je državno, a šta domovinsko, šta je opće i partikularno. Dakle, da koordiniramo važne ciljeve. Pogotovo važni infrastrukturni projekti se ne mogu realizirati preko Beograda bez Sarajeva i obrnuto. Trebamo normalnu komunikaciju. Da usuglašavamo stavove - kazao je Zukorlić.

Želim popraviti odnose s Rasimom Ljajićem, moramo uložiti napor ka tom cilju

Shvata da cijelu stvar opterećavaju odnosi unutar Sandžaka.

- Žalim nad činjenicom da smo u prilici i ja i Rasim Ljajić (lider SDP) da podržimo Vučića, a među nama stvari nisu kako treba. To ukazuje na napetu atmosferu i to nije dobro. Mi moramo uložiti napor da imamo normalnu komunikaciju. To smatram nužnim i posvetit ću pažnju tom cilju - zaključio je Zukorlić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.