BIH

Teška sudbina starice iz Čajniča | Otkad je ostala bez stada ovaca, jedva preživljava

Hurić: Tražila pomoć u Općini Goražde

Piše: N. K.

22.8.2017

Rahima Hurić iz sela Avlija kod Čajniča samohrana je majka, prognanica, povratnica, nervna bolesnica, žrtva pljačkaša, poplava, grada i bolesti koji su joj uništili svu stoku koju je imala. 

Prije nekoliko godina, digla je kredit sa sinom i kupila stado od 127 ovaca. Ipak, krajem 2016. bolest plavog jezika ubila joj je 119 ovaca tako da ne zna kako dalje.

- Digla sam kredit od više od 20.000 KM, sin mi je bio žirant. Rata je 219 KM, a jedina primanja koja imam je socijalna pomoć od 179,50 KM. Sada hoće da sinu plijene stvari i nasilu da mu uzmu, jer ne možemo plaćati – rekla je Hurić.

Kaže da je planirala da od ovih ovaca živi do smrti, da je njena djeca imaju od čega ukopati, a sada je ostala bez ičega i kaže da ne zna zbog čega da živi.

- Tražila sam nadoknadu štete u Općini Goražde, ali me ljudi samo tjeraju i kažu da nemam pravo, a svi su naplatili, samo ja ništa, a meni je najviše pomrlo. Lako im je sirotinju baciti na pod. Da nije komšija koji mi donose hranu, umrla bih – kazala nam je Hurić.

Kaže da u njenom selu ima mnogo vikendaša, od kojih traži da joj daju ostatke hrane da nahrani pse.

- Lažem ljudima da je za pse, jer i ja tu hranu ponekad pojedem kako bih preživjela. Znaju mi dati i po nekoliko ćevapa pa bude i malo pavlake, razvučem to na sedam dana dok oni ponovo ne dođu – dodala je Hurić.

Rahima prošle godine sa sinom nosila uginule ovce

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.