BIH

Mandžić na vlastitoj svojoj koži osjetio brutalnu prevaru ministra Edina Ramića!

Piše: E. Trako

3.10.2017

Kada je u februaru prošle godine obznanjeno da će povratnici u srebrenička sela dobiti stoku, zrake optimizma i nade u bolje sutra ozarile su rijetka povratnička domaćinstva u ovoj općini. No, vrlo brzo su stočari, vrijedni i radni ljudi, shvatili da se radi o još jednoj brutalnoj laži i manipulaciji u režiji SDA-ovca Edina Ramića, federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica.


Sve rasprodaje

Stočari su za stoku morali platiti 30 posto vrijednosti. Junad i steone junice bili su bolesni, veliki broj je uginulo. Tada, a i danas, Ministarstvo na čijem je čelu "doktor Ramić", kako ga zovu u Srebrenici, ostalo je gluho na vapaje Srebreničana.

Naime, umjesto da stvari krenu nabolje, da povratnici povećaju svoj stočni fond, a samim tim i proizvodnju mlijeka, kola su krenula nizbrdo. To je najbolje osjetio Sabit Mandžić iz sela Gladovići kod Srebrenice. Uzeo je Mandžić 6.000 maraka kredita kako bi učestvovao u programu.  

Kada su mu javili da je prošao, niko nije bio sretniji od njega. On je u februaru prošle godine, kako kaže, kao ozebao sunce čekao junice te je čak s Redžepom Avdićem iz Zelenog Jadra otišao u Miliće da sačeka kamion sa stokom. 

- Sjećam se dobro, tada je jedan od ljudi iz kamiona opsovao i vikao: "Hajde požuri, polipsat će junice." Meni tada ništa nije bilo jasno. Kada smo došli do moje štale i krenuli da ih izvodimo, krave su, jednostavno, pale na koljena. Nisu mogle hodati, morali smo ih za rogove vući do štale, ma užas – ispričao nam je Mandžić prilikom naše jučerašnje posjete. 


Namjeravao je proširiti stočni fond. Ali, kako kaže, „sve je otišlo dovraga“.

- Morao sam rasprodati krave. Rečeno mi je tada da „ne talasam“, da ću dobiti druge, zdrave, ali od toga nema ništa - priča dalje Mandžić.

Ogorčen i povrijeđen, sve je rasprodao, tako da danas njegova porodica, sedmero djeca i supruga, žive od sječe šume. U štali su dvije krave i jedna junica.

Upiranje prstom

- I njih ću prodati, nema od toga ništa. Nisam htio ni u koga upirati prstom, ali sam naprosto poludio kada je nekakva komisija iz tog ministarstva došla da provjeri šta je s kravama. Već sam ih se pet bio riješio. Kada su pitali gdje su krave, ja sam rekao da to nisu bile zdrave krave, a oni su me u čudu gledali. Ako je to podrška održivom povratku, neka hvala, ne treba mi ništa - dodaje Mandžić.

Nikad nisu dobili ni nalaz ni pare

Mandžić nije jedini prevareni povratnik. O brutalnim lažima i podvalama u režiji ministra Ramića govorio je ranije i Ismet Osmanović. On je dobio deset junadi. Platio ih je 5.000 maraka. Troje je odmah uginulo. Rečeno mu je od bakterije, ali nalaze iz Sarajeva nikad nije dobio. Još desetak korisnika ima isti problem. Neki nisu ni preuzeli stoku koju su dobili, a pare im nikad nisu vraćene.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.