PRESUDA

Tužilaštvo BiH zadovoljno pravosnažnom presudom Osmanu Abdulazizu Kekiću

Fena

23.3.2018

Tužilaštvo BiH zaprimilo je odluku trećestepenog vijeća Suda BiH, kojom je optuženom Osmanu Abdulazizu Kekiću potvrđena osuđujuća presuda i pooštrena izrečena kazna zatvora.

Tužilaštvo BiH zadovoljno je osuđujućom presudom. Do danas je za protuzakonito formiranje ili pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama ono optužilo 24 osobe, a pritom nije bilo oslobađajućih presuda za ta krivična djela i svi optuženi su proglašeni krivima.

Optuženi Kekić je u prvostepenom postupku bio oslobođen optužbi, da bi drugostepeno vijeće, nakon provedenog postupka, optuženog, krajem prošle godine, proglasilo krivim i osudilo na zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine.

Trećestepeno vijeće je nakon provedenog postupka potvrdilo osuđujuću presudu, te preinačilo odluku o kazni i izreklo kaznu od tri godine zatvora.

Optuženi Osman Abudulaziz Kekić procesuiran je zbog krivičnog djela protuzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama, a u vezi odlaska na strana ratišta Sirije i Iraka i pridruživanje strukturama tzv. ISIL-a, koji je od Vijeća sigurnosti UN proglašen terorističkom organizacijom.

Tužilaštvo BiH, zajedno s partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, intenzivno provodi aktivnosti na otkrivanju i procesuiranju krivičnih djela povezanih s terorizmom, saopćeno je iz tog tužilaštva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.