SARAJEVO

Na simuliranoj rizičnoj površini demineri će pokazati kako se uklanjaju mine

A. ČENGIĆ

3.4.2018

Povodom 4. aprila, Međunarodnog dana borbe protiv mina, Federalna uprava civilne zaštite, kao vladina organizacija koja se, između ostalog, bavi i humanitarnim deminiranjem na području FBiH, i ove godine se pridružila godišnjoj kampanji #TogetherAgaistMines (Zajedno protiv mina) s ciljem podizanja globalne svijesti o problemimam koje predstavljaju nagazne mine i druga eksplozivna sredstva zaostala iz rata.

Prezentacija rada 

Ovu kampanju inicirao je Međunarodni centar za humanitarno deminiranje iz Ženeve (Geneva International Centre for Humanitarian Demining – GICHD) kako bi međunarodna zajednica pojačala napore u protuminskom djelovanju.

Deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite će sutra na postavljenoj simuliranoj minski rizičnoj površini i deminerskom radilištu na platou ispred SCC-a (Sarajevo City Center) u Sarajevu, od 10 do 15 sati demonstrirati način rada u humanitarnom deminiranju.

Također, kroz videoklipove koji su snimljeni tokom operacija deminiranja i uništavanja eksplozivnih sredstava koje je realizirao FUCZ i izložbu opreme i alata koji se koriste u ovim operacijama, prezentirat će svoj rad.

Ova aktivnost namijenjena je podizanju svijesti najšire populacije o problemu kontaminacije minama i teškoćama povezanim s njenim uklanjanjem i stvaranjem sigurnog okruženja.

Čišćenje minskih polja

U više od 60 zemalja i teritorija opasnost od mina, kasetne municije i eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata utječu na živote miliona ljudi. Ove neselektivne ubice i dalje uzimaju previše ljudskih života, a gotovo 20 muškaraca, žena i djece svakodnevno bude ubijeno ili osakaćeno. 

Bosna i Hercegovina spada u red zemalja s najvećim stepenom zagađenja minama, život stanovnika je u stalnoj opasnosti, a demineri Federalne uprave civilne zaštite svakodnevno rade na čišćenju minskih polja, uklanjanju i uništavanju minsko-eksplozivnih sredstava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.