TUZLA

Kandidatura Bećirovića pod velikim upitnikom

Piše: E. Trako

4.4.2018

Denis Bećirović poslao je prije desetak dana pismo Nerminu Nikšiću, predsjedniku SDP-a, Saši Magazinoviću, predsjedniku Glavnog odbora, i Irfanu Čengiću, generalnom sekretaru, nezvanično saznaje „Dnevni avaz“.

Bećirović je, navodno, u pismu naveo da nema ni ambiciju ni namjeru da bude kandidat SDP-a za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Nema ambiciju

No, jučer niko nije želio javno potvrditi da ovo pismo uopće postoji, ali se u vrhu SDP-a o njemu puno i nezvanično priča. Kako neslužbeno saznajemo, Bećirović je podvukao da sve što se u SDP-u i oko njega događa u posljednjih nekoliko mjeseci nije ni približno onome što je on govorio i čemu je težio i teži.

Bećirović je u februaru uputio otvoreno pismo u kojem je posebno problematizirao postojanje dva kandidata građanskih stranaka za Predsjedništvo BiH u Federaciji. 

- Kao čovjek s priličnim političkim iskustvom, jako dobro znam u kakvu zamku i opasnost možemo upasti kandidiranjem dva kandidata za Predsjedništvo BiH u bh. entitetu FBiH. Organiziranje ozbiljne kampanje u izbornom sistemu u kojem „jedan birač ima samo jedan glas, a dva ponuđena kandidata“ nosi nesagledive posljedice – napisao je tada Bećirović.

On je u ovom otvorenom pismu, između ostalog, skrenuo pažnju i na devet činjenica. Naveo je da će dva kandidata građanskih stranaka za Predsjedništvo BiH neminovno izazvati konfuziju i brojne dileme među biračima građanskih stranaka da to nosi indirektnu poruku građanima da se opet nisu dogovorili.

Izborne lekcije

- Dva kandidata znače da nismo ozdravili od „bolesti nejedinstva“ koja nas je teško pogodila i koštala 2012., 2014. i 2016. godine. Ove tri izborne lekcije i kazne dovoljna su opomena da ne srljamo u četvrtu „političku avanturu“ - pisao je tada državni parlamentarac i potpredsjednik SDP-a.

Sutra na zasjedanju Glavnog odbora SDP-a u Tuzli, koje će početi u 16 sati, bit će jasnije hoće li Bećirović prihvatiti kandidaturu za člana Predsjedništva BiH.

Situacija potpuno čista

Više od 90 posto općinskih organizacija SDP-a predložilo je Bećirovića za tu funkciju. A sam Nikšić nedavno je rekao da je situacija potpuno čista, da je Bećirović prvi i glavni kandidat i da sve zavisi od njegove lične odluke. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.