NA LICU MJESTA

Ćemo: Sa svakim kamenom na Aladži i mi smo rasli i bili sretniji

U toku je gradnja šadrvana, a radovi na turbetu su u završnoj fazi

Piše: A. BAJRAMOVIĆ

1.6.2018

Ovaj ramazan u Foči je poseban, jer je Aladža ponovo ljepotica, na svom je mjestu, na kojem je stoljećima i bila. Nadamo se da će krasiti Foču sve do kijametskog dana, kaže Salem ef. Ćemo, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Foča, koji je s obnovom fočanske ljepotice dosanjao svoj najveći san.  

Prvobitni izgled

Simbol Foče, bh. nacionalni i spomenik s liste UNESCO-a, dobio je 38,6 metara visoku munaru s alemom, kupole su pokrivene olovom, počela je gradnja šadrvana, radovi na turbetu su u završnoj fazi...

Nakon Bajrama, počet će kaligrafski radovi pa će u roku od skoro tri mjeseca i enterijeru ovog bisera orijentalne arhitekture biti vraćen prvobitni izgled zbog kojeg je Aladža nosila i ime Šarena džamija.


S gradilišta u Foči: Aladža je ponovo ljepotica ( A. Bajramović)

Svi bi radovi trebali biti okončani ove godine, a otvorenje je planirano za iduću, kad se navršava 470 godina od njene prvobitne izgradnje tako da bi se narednog ramazana teravih-namazi trebali klanjati u Aladža džamiji, onakvoj kakvom su je Hasan Nazirovi neimari podigli na obali Ćehotine.

- Pratili smo njen rast i uzdizanje i sa svakim kamenom i mi smo jačali, on nas je činio sretnijim. Kao jedan od sudionika prvog poslijeratnog okupljanja na ovom lokalitetu, čišćenja i pronalaska temelja, veoma sam sretan i zahvaljujem Allahu, dž. š., što sam učesnik ovih mubareć-događaja. Ne tako davno bilo je nezamislivo da će se ovo dogoditi. Obnovom Aladža džamije ispunjen je moj najveći san – ističe Ćemo.

Bez prigovora

Zbog ponovne gradnje Hasan Nazirove džamije, sretni su svi stanovnici Foče.

Ef. Ćemo: Ispunjen je moj najveći san

– Bošnjaci su presretni, ali su je svim srcem prihvatile i naše komšije. Od prvog dana do danas, nikakvih problema nije bilo pa ni najmanjih prigovora. Svi s interesiranjem prate radove, a među radnicima su, također, naše komšije, koji se svojski trude da posao urade na najbolji mogući način. Aladža nas je povezala kao što je to učinila i u vrijeme svoje prvobitne gradnje – navodi ef. Ćemo.

Obnovu Aladža džamije finansira Generalna direkcija vakufa Turske posredstvom Vakufske direkcije BiH, a radove izvodi turska kompanija “Sama Insaat” u saradnji s nekoliko bh. preduzeća


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.