KOLUMNA

Svjetina i politički lešinari

Piše: Erol AVDOVIĆ

21.7.2018

Prava špijunska drama, kao iz holivudskih trilera, dakle s ozbiljnim konsekvencama, a ne satirikon, još se odvija iza onoga što već dvije godine u Americi nazivaju “ruski sudar”: miješanje Rusa u američke izbore.  

No, ta smrtno ozbiljna tema, uveliko dokumentirana kroz otkrića svih 17 najvažnijih američkih obavještajnih agencija, dobila je prizvuke međunarodnog podsmijeha, jer je predsjednik Tramp (Trump) ispustio da u Helsinkiju, u susretu sa šefom ruske države, što bi se reklo ovdašnjim žargonom “zakuca”, izgovarajući pred Putinom bar nekoliko fakata o kojima je detaljno obaviješten.

Špijuni i novinari

Američki špijuni, kako je to opisao “New York Times”, uhvatili su ruske kolege u hakiranju kompjuterskog servera Demokratske partije, ali i onog u izbornom štabu Hilari Klinton (Hillary Clinton) 2016. godine, pri čemu su uočili toliko početničkih grešaka, da je to sada američko “nacionalno blago” dokaznog materijala. Ali, Donald Tramp pred Vladimirom Putinom je sagnuo glavu, kao učenik pred učiteljem - i izbjegao poentirati rusku krivicu?!

Upitan od američkih novinara da se baš pred šefom Kremlja izjasni vjeruje li da iza miješanja u američke izbore stoji ruska država, a ne tamo neki “slučajni” pojedinac s ruskim imenom, Tramp je (ne)očekivano ušetao u teoriju zavjere, koju kupuju samo krajnje neobaviješteni; oni skoro pripiti od izbjegavanja gledanja istini u oči.

Neumjesno je čak i ponavljati njegovo “objašnjenje”, jer to je stara priča o narodu koji se vara i kojeg jedino lider (poput Trampa) može izbaviti iz bijede, siromaštva, poniženja i podvala liberalnih medija. Prošle godine ovaj američki predsjednik je ustvrdio da su mediji “narodni neprijatelj”!? Ipak, američki novinari se ne predaju! Govoreći javno ono što tajno tvrde američki špijuni, mediji upozoravaju na bar tri scenarija zbog kojih Amerika, a bogami i svijet trebaju strahovati.

Prvi: Tramp se okružuje svjetskim diktatorima, a izolira tradicionalne američke saveznike, jer on je naprosto autokratskog kova; drugi: na djelu je novi “Watergate”, koji je 1973. godine otjerao Ričarda Niksona (Richard Nixon) iz Bijele kuće, samo ovaj put s “ruskim lopovima”, pa se treba pripremiti za to; i treći: Tramp bi zbog raznih poslovnih ucjena, ruskih fondova i još mnogo tajni čak mogao biti - opasno ucijenjeni američki predsjednik.

U međuvremenu, Trampove zapaljive riječi još imaju odjeka u dobrom djelu Amerike, tamo gdje se ljudi godinama osjećaju zapostavljenim, ekonomski marginaliziranim, gdje je doista teško sastaviti kraj s krajem, a o nekom “američkom snu” - stjecanju vlastitog doma i stalnom poslu, sve manje ima spomena.

Nekad “radnička” Demokratska partija svojim ih je elitizmom i dominantno Klintonovom politikom spektakla punog skandala, sve do Obaminog mesijanstva bez mnogo učinka  izdala, pa su se mnogi demokrati okrenuli novom Trampovom pokretu. No, ne podržava Trampa samo običan svijet nego i mnogi iz samog vrha Amerike. Čuje se i da ima onih koji mu se javno protive, a tajno ga podržavaju, čak i među demokratskim kongresmenima.

Tramp je pred Putinom izbjegao poentirati rusku krivicu

Očevi i kćerke

Stari politički lešinari iz Republikanske stranke već su uveliko namirisali odakle puše najpovoljniji politički vjetar i, iako su se mnogi samo deklarativno priklonili Trampu, ostaju u igri. Neke ankete govore da sada već 90 posto republikanaca podržava “trampizam”.

Ima indicija da se taj svojevrsni politički pokret, čak i uz sve kontraargumente učvršćuje na američkoj političkoj pozornici: sve češće se čuje i da će Donald Tramp vladati još sedam godina.

- A onda bi dobro bilo da predsjednica postane Donaldova kćerka Ivanka!

To sam u svoje uši čuo od jednog moćnog biznismena iz Njujorka. On je oduševljen Trampovom poreznom reformom, jer je porez biznisima s više od 30 smanjen na 21 posto. Kaže da bilo bi dobro da 2024. godine prva žena predsjednica Amerike bude upravo Ivanka Tramp.

Povlaštenima dakako gode Trampove ekonomske reforme u korist krupnog kapitala. A nekima je dovoljan i priprosti populizam, iz čega bi na kraju mogli izaći još siromašniji, ne samo duhom nego i materijalno. Ali, takvi najmanje mare.

Oni koji malo više znaju opet se hvataju za glavu od Trampove prostodušne, naizgled naivne priče, namijenjene za društvo u lokalnom kafiću gdje se toči pivo i pije jeftini viski.

Neko će se prisjetiti i kako je svjetina toliko mnogo puta, kroz povijest, uvijek u početku bila do ušiju zaljubljena u svog vođu, koji se nerijetko predstavljao kao narodni tribun, odvodeći ih “naglo” u ponor. Još je strašnije što prečesto zaboravljamo da je historija doista najbolja učiteljica života.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.